tisdag 1 februari 2011

Läs Romsons inlägg!

Jag ber alla att läsa Åsa Romsons inlägg på politikerbloggen idag. Det hon tar upp är av absolut största vikt, inte bara för djuren, naturen och människorna i och runt Arktis utan även för resten av världen.

Vi måste sätta ner foten gentemot oljebolagen och säga STOPP! Hit men inte längre. Det räcker nu! Vi kan inte ta upp mer olja och gas! Vi kan inte fortsätta förlita oss på råvaror som smutsar ner, förstör och förorenar på det sätt som råoljan och naturgasen och dessas avkommor gör.

Sverige har ett gyllene tillfälle att dra sitt strå till stacken som kommande ordförande i Arktiska rådet. Jag har dock svårt att se Carl Bildt, mannen med de blodiga händerna, mannen som doppat hela kroppen och huvudet i världens smutsiga oljeindustri, vara aktiv i kampen mot oljebolagens ondskefulla girighet då han själv varit en del av denna under många år.

På Grönland, i Arktis, i Nordnorge, i norra Ryssland och norra Kanada finns ett oerhört rikt djurliv och mänskliga kulturer som levt sida vid sida med naturen i någorlunda harmoni under mycket lång tid. Allt detta riskerar att förstöras i ett nafs om man tillåter exploatering av de enorma olje- och gasresurser som gömmer sig i norr. Låt fossilen ligga!

Om haven runt Arktis förstörs eller temperaturen börjar pendla upp och ner står vi inför en fullskalig ekologisk katastrof då mängder med plankton, krill, tång och alger kommer dö. Valarna förlorar sin föda, fiskar förlorar sin föda, räkor förlorar sin föda och om fiskar och räkor börjar dö så börjar sjöfåglarna dö. Många sjöfåglar kommer drabbas dubbelt då deras häckningsplatser också förstörs av oljebolagen. Valarnas utdöende kommer få konsekvenser på andra håll eftersom valarna "vandrar" över stora avstånd och är delar av ekologiska system på flera andra platser.

Jag förstår inte hur man kan sitta på sina utbredda svullna bakdelar i styrelserum långt borta och totalt ignorera alla forskarrapporter och all kunskap som finns om sårbarheten i ekologiska system, enbart därför att man vill få något så löjligt som mer pengar (detta trots att man redan har hundratals miljoner i många fall)!

Jag håller med Romson om att Bildt måste ge ett svar på hur Sveriges agenda ser ut under ordförandeskapet i Arktiska rådet, men jag vet inte om jag vill höra detta svar...

Intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar