torsdag 3 februari 2011

Inte igår heller

Jag har inte varit så flitig här på bloggen då det gäller det jag sysslar med till vardags, nämligen kommunal politik, men idag så kommer ett undantag (vilket eventuellt kommer bli regel vad det lider :) ).

Igår hoppades man återigen för sjuttionelfte gången att ett besked skulle komma ifrån Valprövningsnämnden angående kommunalt omval i Örebro kommun. För sjuttionelfte gången fick man dock beskedet att något beslut inte hade fattats men att ett sådant kommer den 11/2 efter ett extrainsatt möte. Som en partikollega till mig sa igår så får man hoppas för deras skull att de har gott kaffe med tanke på hur många och långa möten de tvingas sitta i. Eller också är det just för att de har så gott kaffe som de vill dra ut på det. Hmm. I vilket fall som helst så råder politiskt vakuum i Örebro kommun och så har det gjort nu i ca 3 månader sedan överklagandet om felaktigheter begångna under rösträkningen samt under valrörelsen inlämnades.

Det verkar nu i stort sett klart i mina ögon, och även de flesta andra bedömares ögon, att ett omval trots allt kommer att bli av. Då kommer dock nästa fråga upp. Dvs. om ett sådant skall ske i hela kommunen eller endast i den nordöstra valkretsen där resultatet var jämnast och där också den Socialdemokratiska valskolan (i Vivalla, känt från TV-serien "Svensson Svensson") bedrevs vilken också har fått kritik från både borgerligt håll, mitt eget parti samt privatpersoner. Jag tänker inte gå in här på någon analys angående valfusk eller ej för det är inte upp till mig att avgöra, även om jag kan ha förståelse för både kritiken samt Socialdemokrater som anser sig ha bedrivit en lyckad valrörelse (Alla har ju heller inte varit inblandade i de eventuella övertramp som gjorts och övertrampen är inte begränsade till Socialdemokraterna).

Jag tycker emellertid att det är högst intressant att partierna i Örebro kommun enbart koncentrerat sig på det lilla ynka ensamma kommunfullmäktigemandatet som svängde fram och tillbaka under veckorna efter valet i september. Detta lilla ynka mandat förändrar nämligen inte situationen överhuvudtaget. Varken koalition Örebro eller S + V kommer kunna hålla ihop i sina tidigare konstellationer och bilda någon majoritet om det nuvarande valresultatet står sig eller om det blir ett omval och det nya valresultatet är snarlikt det gamla. I båda fallen är nämligen fortfarande Sverigedemokraterna då vågmästare. Vi måste sluta blunda för detta faktum och sluta se gammal blockpolitik eller ingångna koalitioner som heliga och obrytbara! Efter ett omval så sitter 7 + 1 partier i kommunfullmäktige. Det är 7 + 1 partier med egna partiprogram och egna åsikter. Det är 7 + 1 partier som utifrån den storlek som de når sedan kan sätta sig ner och försöka få ihop en rimlig majoritetskoalition där Sverigedemokraterna naturligtvis får sitta med i nämnder och annat men där man ser till att de lämnas helt utan inflytande i omröstningar. De skall inte ges möjligheten att kunna ställa krav på förhandlingar, krav på kompromisser  där övriga partier blir fullständigt handlingsförlamade om man inte väljer att samarbeta med dem. Det är betydligt bättre att kasta prestigen åt sidan och erbjuda kommunalrådsposter och formella samarbeten till partier som man normalt sett inte skulle se som självklara att samarbeta med. Det är också viktigt att en nya partner i en koalition hur denna än ser ut ges precis lika stort utrymme som övriga. Dvs. om koalitionen efter valet ser ut S + V + MP + C så måste alla dessa partier ges utrymme. Det skall inte vara S + stödpartier. Om koalitionen ser ut M + Fp + C + Kd + Mp + V så måste V ges samma utrymme som övriga och inte köras över bara för att de är nya i samarbetet. Helst av allt skulle jag se ett så liberalt och grönt samarbete som möjligt och det troligaste är väl att koalitionen + Vänsterpartiet skulle utgöra detta, men att lämna S utanför styrandet i Örebro kommun då de har ca 40 % av rösterna går ju bara inte. För att ett eventuellt samarbete med S skall vara möjligt för något parti så måste ledningen i S inse att inga andra partier är beredda att bara vara knähundar. Det skall utformas handlingprogram för kommande 3 1/2 år som alla deltagande partier kan ställa sig bakom.

Vi får som sagt se om det blir något omval och vad resultatet blir. Enligt mig är det dock uteslutet att hålla ihop vare sig den ena eller andra koalitionen om vi återigen får ett valresultat med Sverigedemokraterna som vågmästare och därmed basta!

Intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar