måndag 31 januari 2011

Tvingades ner av resebolag?

Jag satt just och tittade igenom mediaflödet som handlar om Hibiskusrevolutionen i Egypten som pågår just nu och fastnade för en snudd på komisk artikel i Aftonbladet. Jag skall säga att det egentligen inte alls är komiskt utan enbart tragiskt och att jag naturligtvis hoppas att det löser sig för de personer som intervjuas i artikeln!

I artikeln hävdas att resebolagen Fritidsresor och Apollo "tvingade" ner resenärer till Egypten. Detta skulle bolagen ifråga ha gjort genom att inte erbjuda återbetalning av resor eftersom UD ännu inte avrått från "onödiga" resor till Egypten, vilket i sin tur lett till att de resenärer som egentligen inte alls ville åka till Egypten längre åkte ändå. Dvs. man tycker att det är viktigare med valuta för de pengar man betalt än den egna hälsan och de etiska aspekterna som omger resor till totalitära regimer.

Jag undrar följande: Har man inget eget ansvar alls? Om man känner att det inte är läge att åka - om man känner oro, skall man då åka enbart eftersom man inte får sina pengar tillbaka?! Är det etiskt försvarbart att åka ner till ett lyxhotell med "all inclusive" under rådande omständigheter? Risken finns att man faktiskt inte har möjlighet att ta sig hem igen om en vecka eller två. Är det då svenska statens skyldighet att hjälpa en hem igen? Kan man verkligen inte kräva av turister att ha lite bättre koll på vart de faktiskt reser?
Ingen vet vad som kommer ske i Egypten om Mubaraks regim faller. Ingen vet heller vad som kommer ske om Mubarak sitter kvar. Det är ett mycket osäkert läge och att då ändå fatta beslutet att åka eftersom man betalt in x antal kronor till ett resebolag är - förlåt för att jag säger detta - rent ut sagt korkat. Självklart gör det ont att låta de surt förvärvade slantarna som man sparat ihop för att kunna åka till "paradiset" rinna ut i sjön, det har jag full förståelse för och känner självklart med de människor som utsätts för ett svårt val, men man måste också kunna analysera situationen själv och tänka ett steg längre.
Tänk efter en extra gång innan ni bokar nästa resa till någon paradisisk resort i Thailand, Marocko, Israel, Förenade Arabemiraten etc. Jag säger nämligen inte att man inte ska åka, det avgör man själv. Jag önskar bara att man kunde vara medveten om vart man faktiskt åker och hur landet ser ut bakom kulisserna...

Samtidigt tycker jag självklart att det är oerhört dåligt av resebolagen att inte ställa in resor (vilket faktiskt nu görs) och att inte återbetala resenärer som inte vill åka och att man även från storbolagens sida sätter ekonomiska intressen före människors hälsa och välbefinnande. Naturligtvis har resebolagen egentligen ett stort och tungt ansvar, men å andra sidan är de organisationer styrda av plus och minus på kontot och på kontot syns inte mänskligt lidande eller andra tragiska företeelser.
Man kan tyvärr svårligen utkräva av resebolagen att ta någon form av etiskt ansvar med tanke på att de under många år bedrivit verksamhet i stater med totalitära regimer, stater med stora demokratiska brister, stater där korruptionen är mycket omfattande och stater som konsekvent bryter mot folkrätt och mänskliga rättigheter såsom Thailand, Egypten, Tunisien, Marocko, Turkiet, Kuba, Gambia, Malaysia, Indonesien, USA m. fl. Resebolagen gör inte politiska analyser, de struntar blankt i hur det ser ut i länderna där de bedriver verksamhet. De vill tjäna pengar och gör allt för att göra detta.

Jag tycker att det är bra om svenskar i gemen får upp ögonen för hur det ser ut i de länder som ses som paradis. Jag tycker att det är bra att man får se att dessa länder gömmer annat än vackra stränder, leende människor, god mat och billig sprit. Naturligtvis önskar man att länderna var de vackra paradis som de är på ytan, men dessvärre gömmer sig enorm fattigdom, förtryck, tortyr, fängslande av demokratiaktivister och många andra hemskheter bakom fasaden.

Trots att jag stödjer den folkliga resningen till fullo så följer jag den spännande utvecklingen med ett vakande öga för det finns inte mycket till organiserad opposition i Egypten. De rörelser med bäst organisation är idag islamistiska rörelser såsom Muslimska brödraskapet. Man vill ju inte gärna se ett nytt Iran där folket gör uppror och makten övertas av än mörkare krafter, om inte detta är folkets vilja. Man måste utlysa fria val om revolten lyckas - ingen skall överta makten utan att folket får säga sin vilja. Brödraskapet har dock lyft fram Muhammed El Baradei som oppositionens ledare vilket ändå får ses som positivt. El Baradei har hög internationell trovärdighet och med honom som ledare för revolten finns åtminstone en chans att Egypten är på väg mot demokrati.

Jag äcklas slutligen av rapporteringarna angående börser runtom i världen och stigande oljepriser, återigen kommer allting tillbaka till pengar, pengar, pengar och åter pengar. Jag hoppas på en dominoeffekt som går igenom hela regionen och fortsätter österut till Saudiarabien. Om en revolt inleds och lyckas där så kan vi prata om stigande oljepriser vilket faktiskt vore mycket välkommet. Då skulle folk kanske inse att det är ohållbart att vara så beroende av en enda basvara som vi idag är av oljan.

Läs gärna:
Effekt
Susanne Nyström
Röda Malmö
Jinge
Fanny
Göran Jacobsson
Flutetankar
ASPOSverige

Intressant

1 kommentar:

  1. Bra skrivit ! Typiskt vad oroas vi av mest ! Jo, hur går det med oljepriserna. Nu kanske vi kan tänka om och göra oss mindre beroende av fossila bränslen.

    SvaraRadera