onsdag 7 april 2010

Undantagstillstånd utlyst

Det börjar hetta till i Bangkok, de demonstranter som inledde sina aktioner för ca 4 veckor börjar tappa tålamodet. Igår stormade de igenom parlamentsbyggnadens grindar och den pressade premiärministern Abhisit Vejjajiva svarade med att utlysa undantagstillstånd och förbjuda folksamlingar på mer än 5 personer.

Detta är något Abhisit undvikit in i det längsta att göra, eftersom det i praktiken innebär att militären och polisen får kontroll och beslutsrätt angående säkerheten i Bangkok och Thailand.
Anledningen till att premiärministern inte velat göra det är att det riskerar trappa upp våldet om militären och polisen börjar använda våld mot demonstranterna som trots allt varit fredliga i sina demonstrationer med något enstaka undantag.
Nu fick dock uppenbarligen premiärministern panik över den fredliga stormningen av parlamentet och såg det som sin enda chans att hänga kvar vid makten - en makt som han inte har folkligt stöd för att behålla, och en makt som understöds av militären och en korrupt och elitstyrd författningsdomstol.

Demonstranterna har som sagt hela tiden varit fredligt inställda och de byggnader som stormats har alltid lämnats intakta. Inte vid något tillfälle har man valt att förskansa sig i byggnaderna utan enbart visat att man har en stark vilja och övertygelse och att man är beredda att slåss om det behövs. Man har sedan starten valt att låta det vanliga livet flyta på, men samtidigt också valt att förlägga sina demonstrationer till platser som är ekonomiskt viktiga. Detta för att göra det hela kännbart för regeringen och parlamentet utan att man tillgriper våld.

Det är för mig fullkomligt obegripligt att inte premiärministern väljer att utlysa nyval och upplösa parlamentet med omedelbar verkan, eller ger ett löfte om att göra så, så fort demonstranterna lämnat Bangkok.
Han måste ju känna av att han har den stora folkopinionen emot sig (även om han har stöd av den ekonomiska eliten och militären), och han måste vara medveten om att Thailands ekonomi vilar på turismen som kommer avta avsevärt för varje steg som tas mot ett tydligare diktatoriskt styre av landet. Som läget är nu så är de flesta Thailands-turister ovetande om det egentliga politiska klimatet i Thailand men om det utbryter våldsamheter så kommer allt fler av turisterna som tänkt sig att besöka landet, förstå att det är en ren och skär militärdiktatur där oliktänkande, yttrandefrihet, föreningsfrihet och möjligheterna till politisk verksamhet är kraftigt begränsade rättigheter och där klassklyftorna är bortom allt förstånd och vett.
De fattigaste 20 % av landets befolkning får del av 4 % av landets inkomster, så att de fattiga är arga och uppretade är ganska förståeligt tycker jag.

Demonstranterna har lyckats med några saker; De har fått igång en utredning av valfusk riktat mot premiärminister Abhisits parti (DP), de har också fått premiärministern att öppna för ett upplösande av parlamentet, men inte förrän i december i år. Demonstranterna vill inte vänta så länge utan vill ha demokratiska val nu på en gång.

Jag tycker att det är för lite information om Thailand som riktar in sig mot resenärer som tänker sig att åka till Thailand. Man ska nämligen vara medveten om att för varje krona som man betalar för sin resa så  hjälper man militären, Abhisit och författningsdomstolen att upprätthålla nuvarande maktordning. Thailand har på flera sätt förbättrats genom det ekonomiska uppsving som turismen gett och många människor har fått en förbättrad levnadsstandard, men samtidigt har stora landområden förstörts fatalt, skogar avverkats och djurarter utrotats.
Bakom kulisserna i landet har under hela perioden som turismen utvecklats ett mycket fult maktspel pågått och de landet kan knappast kallas en demokrati. Korruptionen är mycket utbredd och det går att köpa nästan vad som helst för pengar inklusive människor. Många av dagens turister är barnfamiljer och jag förstår alldeles utmärkt deras val att resa till Thailand som är ett oerhört vackert och spännande land men jag tycker att man ska fundera en extra gång innan man bokar sin resa och man ska framförallt fundera över var man bokar resan och vart pengarna går. Jag skulle råda alla Thailands-resenärer att kräva information om korruption i anslutning till hotellet man vill boka in sig på, att på plats undvika vissa inköp (t. ex träskulpturer i tropiska träslag och konstverk tillverkade av djurben) och att man rent allmänt försöker vara så medveten om vad man gör som möjligt under hela sin resa så att man inte indirekt på något sätt uppmuntrar till korruption och miljöförstöring.

Slutligen hoppas jag verkligen att det nya undantagstillståndet inte resulterar i våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och militär/polis. Det kommer antagligen snart börja ske dock för demonstranterna kommer inte ge sig och de kommer att fortsätta bestå av folksamlingar på betydligt mer än 5 personer.

Läs gärna:
Fjärde internationalen

Intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar