söndag 16 januari 2011

Så har de då börjat med slakten :(

Första dagen av årets förkastliga och olagliga vargjakt dödades 9 individer dvs. nästan hälften av den tilldelade kvoten. 9 vargar som var en del av den svenska faunan och det ekologiska systemet! Dessutom var minst en av dessa en märkt varg. En varg som var utvald av forskare som referensindivid. Denna märkning är en mycket stor kostnad som nu är kastad i sjön enbart pga. att en varghatare inte kunde låta bli att trycka på avtryckaren då en varg dök upp i kikarsiktet. Detta trots att det uttalats en tydlig förmaning från länsstyrelser, regering samt forskarna själva om att märkta djur skulle lämnas ifred.

Varför dödades då dessa vargar? Jo för att blidka särintressegruppen varghatare, dessa okunniga människor som har fått för sig att vargen är ett hot mot tamdjur, hundar och människor. Precis som flera andra bloggare har påpekat så dödades 11 jakthundar av varg 2010 medan 93 hundar mötte döden i samband med påträffande av vildsvin. Dessutom dödades en mängd jakthundar av sina egna hussar och mattar samt i trafiken under fjolåret. Är det i detta fall verkligen vargen som är ett problem? Så vitt jag kan minnas har jag endast läst om ett fall där varg inom ett revir har dödat tamboskap under året, men det kan ju vara så att media inte har rapporterat för det låter onekligen väldigt lite. Det har också skett några fall utanför etablerade revir. I det fall som jag kan minnas var det en kalv i Norrtäljetrakten som strök med i det nyetablerade reviret där. Hur mycket tamboskap har vi människor tagit liv av under året? Jag kan tala om att det är 100 000-tals grisar, får, kor, kalvar, hästar, tjurar, strutsar, kycklingar, höns, kalkoner. Vilka är då hotet mot tamboskapen?!

De närmaste vargreviren för mig är Hasselforsreviret i Västernärke samt Lokareviret i Karlskogatrakten och i båda sker jakt på varg trots att det är små familjegrupper i båda fallen. I Hasselfors finns troligen endast tre ynka vargar, dvs. ett alfapar och en avkomma till dessa. Trots denna minimala flock skall jägare försöka döda någon eller helst två av dem! Enligt Länsstyrelsen i Naturvårdsverkets yttrande bör dock max en varg fällas söder om E 18 vilket innebär Lekeberg/Laxå/Hasselfors. Vare sig det blir en eller två vargar i detta område som faller offer för jägarnas kulor så kommer detta troligen innebära slutet för Hasselforsreviret, låt oss hoppas att de inte får korn på någon alls!

I Ockelbo lyckades nöjesslaktarna med precis det som man fasat för skulle kunna ske i Hasselfors; ett helt revir sköts bort av skjutgalna idioter. Det här reviret kommer inte tillbaka hur som helst, alla vargar som strövade i området är alltså avrättade. Deras brott: Att existera och att vara vargar.
Korkade jägare säger att de är motståndare till varg för att vargen "hindrar" människor och hundar från att vistas i naturen. Vad är det för dumheter? Det är betydligt farligare för en människa att gå på krogen än att vistas i en skog där varg finns!

Förra året var ca 25 % av de skjutna vargarna alfadjur och i vissa distrikt lyckades man döda båda alfadjuren. Detta leder till ungdjur som i många fall knappt kan jaga själva och som sprids vind för våg. De tar sig närmare människor där lättare bytesdjur som rådjur och hare finns, och risken ökar även för att tamboskap skall utsättas för attacker. Om man nu inte vill ha denna ökade risk så skulle man kanske som jägare, om man nu måste skjuta varg, rikta in sig på ungdjur och dessutom borde man rikta in sig på djur som inte är märkta, dvs. bär radiosändare. Jägarna är däremot intresserade av troféer vilket gör det mycket intressantare att skjuta stora och ståtliga djur. Dessutom kan man ju förstöra lite för vargforskningen genom att skjuta märkta vargar och detta får det uppenbarligen att rycka i både baguette och skjutfinger på varghatare.

Det varghatarna måste inse är att vargen inte kan tvingas ta hänsyn till vår ekonomiska "verklighet". Inte heller kan de tvinga eller ens önska att vargen skall låta bli att döda älgar bara för att det finns människor som tycker att det är roligt att döda älg och anser att vargen är en konkurrent om bytet. Vargen är en naturlig varelse som lever livet som det skall levas - till skillnad från människan som i sin artificiella värld försöker styra naturen och samtidigt vara oberoende av densamma vilket är en fullkomlig omöjlighet!

Jan Guillou skriver mycket klokt om vargjakten i AB där han tror att vargmotsättningarna bottnar i helt andra saker än just vargen, och det kanske är så ändå att varje skott på gråben egentligen är ett skott mot regering, riksdag, storstadsbo, 08-or etc.


Jag är för övrigt glad över att vargen är ett mycket intelligent djur som lär sig snabbt. Vargarna är "medvetna" om att de är jagade och håller sig undan, eller rättare sagt känner och märker den mänskliga närvaron i skogen och håller sig undan från de skjutglada galningarna. Låt oss hoppas att så många som möjligt lyckas fram till den 15/2!

Slutligen vill jag poängtera att polisen medverkar till brottslig verksamhet genom att ingripa mot fullkomligt obeväpnade och harmlösa aktivister som var ute för att störa vargjakten vilket är deras lagliga rätt att göra även om fyrverkerier är mindre intelligent att skjuta av då man riskerar att fungera som ofrivilligt jaktdrev på andra håll lyckades aktivister mycket bra dock.

Läs gärna:
Peter Larson
Martin Moberg
Annarkia
Kulturbloggen
Röda Berget
Christian Valtersson
Peter Andersson
Anybody's place
SupermiljöbloggenIntressant

3 kommentarer:

 1. Enligt SVA har redan två märkta alfahannar och ytterligare två alfadjur skjutits, dvs mer än 25% av de skjutna djuren. Anmärkningsvärt nog är samtliga fyra skjutna i Dalarna, vilket innebär att en tredjedel av dalavargarna var märkta vargar och två tredjedelar alfadjur!
  Se http://www.sva.se/sv/navigera/Djurhalsa/Vilda-djur/Stora-rovdjur/Vargjakt-2011/

  SvaraRadera
 2. Våga vägra varg... Ska våra hundar å andra tamdjur inte kunna vistas på "sitt" revir, sin egen gård å känna sig trygga och säkra där är det något allvarligt galet fel. Våran hund hemma blev tagen hemma utanför farstukvisten. Gråben lämnade en souvenir åt oss: ändtarmen. Resten var ett minneblott av våran frida. Denna varg har även synts mitt inne i by utanför idrottsplan, skola... När dom rör sig inne i samhällena är det något allvarligt galet fel. Är bara en tidsfråga innan det handlar om ett barn. Varg ser inte skillnad. Ett svagt byte är ett svagt byte. Så om det är ett barn eller en hund gör ingen skillnad. /Linda 22 år..

  SvaraRadera
 3. Sjävklart är det tråkigt att mista en hund som är som en familjemedlem. Jag beklagar verkligen detta, men det går inte att beskylla en varelse som följer sina instinkter - det verkar på många vargmotståndare som att de förväntar sig mänskliga egenskaper hos vargen. Snart kräver väl jägarlobbyn att man skall ställa alfahannar inför rätta.

  Vargen är ett mycket skyggt djur, livrädd för människor. Visst kan det hända att någon enstaka vandrande ensamvarg har befunnit sig i anslutning till samhällen, men flockarna håller sig nästan alltid långt borta från människan eftersom bytesdjuren (främst älg) gör detsamma.

  Staden är inte vargens naturliga miljö och om någon varg förirrar sig in i stadsmiljö skall de naturligtvis få hjälp att ta sig ut i skogen igen.

  Snacket om barn som tas av varg kan du ju fortsätta inbilla dig. Du kan kanske berätta sagan om Rödluvan också, eller någon annan bra medeltida skröna.

  Varg ser alldeles utmärkt skillnad mellan en människa (livsfarlig för vargen) och en älg, ett rådjur, en hare, ett vildsvin.

  Att hundar råkar illa ut är som sagt ingens fel men inte alls onaturligt. Hunden står vargen nära och uppfattas som revirkonkurrent. Kom också ihåg att det dödades betydligt fler hundar av jägare förra året än av varg, fler av vildsvin och allra flest i trafiken.

  Basera dina åsikter på fakta istället för myter, inbillning och tro är du snäll.

  SvaraRadera