söndag 9 januari 2011

Palin ansvar...?

Den amerikanska Tea Party-rörelsen har under de senaste åren vuxit sig allt starkare. Förgrundsgestalten är Sarah Palin, den tidigare republikanske vice president-kandidaten.

Palin och den omnämnda rörelsen står för en otidsenlig politik och åsikter som hör hemma på medeltiden och definitivt inte i ett modernt samhälle. Det finns människor som räds Sharia-lagar och islamistisk fundamentalism, och ironiskt nog är det ofta samma människor som håller med Palin och de mest extrema republikanerna i USA, men dessa verkar inte ha förstått att det inte spelar någon roll vilken gud man använder som ursäkt för förtryck och terror. Det är ingen skillnad om man som kristen eller om man som muslim kräver dödsstraff för de som aborterar ett foster. Det är ingen skillnad om man i guds eller Allahs namn dödar oskyldiga civila i Afghanistan eller New York. Det är terrorism, det är galenskap och det är förkastligt! Det är ingen skillnad om man som kristen eller muslim uppviglar och uppmanar till våld eller talar om väpnad kamp mot oliktänkande. Palin och Tea Party-rörelsen har under en längre tid uppmanat till terrorism! Rörelsen borde därmed föras upp på varenda terroristlista i hela världen på precis samma sätt som så många muslimska grupper och vänstergrupper gör! Ekonomiska och andra typer av sanktioner och kontroll borde sättas in för att oskadliggöra detta mycket obehagliga hot mot demokrati, jämlikhet och fred.

Efter helgens massaker i Tuscon, Arizona där politikern Gabrielle Gifford sköts i huvudet och sex andra människor dödades kommer återigen "Palins dödskarta" upp på tapeten. Den har varit ett hett debatterat ämne i flera amerikanska medier tidigare och Gifford var en av de som uttalat hårdast kritik mot retoriken  och symboliken som Tea Party-rörelsen använder sig av i vilken dödskartan är en del. Att debatten blossar upp igen är inte märkligt och det är bra om allmänhet, media och politiker börjar fundera över var gränserna skall gå för vilka medel man får ta till då man angriper sina meningsmotståndare. Vare sig denna sk. dödskarta spelat roll eller ej i dödsskjutningarna i Tuscon (vilket jag inte tror då förövaren förefaller vara en mycket förvirrad ung man utan någon klar politisk tillhörighet), så hyser den ett oerhört obehagligt budskap om jakt på "farliga" motståndare och detta i ett land med den mest liberala vapenlagsstiftningen i västvärlden och en av de mest liberala i hela världen!

Tea Party-rörelsen har förresten sedan årsskiftet en senator i USAs kongress i form av Rand Paul för Kentucky och de har därmed inlett sin kamp för att infiltrera och ta över styrningen av USA. Obehaget för denna organisation (även om medlemmarna själva hävdar att det inte finns någon egentlig organisation) i min kropp känner inga gränser!

I rörelsen vimlar det av väckelsepredikanter, NRA-(National Rifle Association)medlemmar, konservativa politiker, abortmotståndare, nyliberala ekonomer och kristna fundamentalister. Det hemska och farliga är att den största gruppen av sympatisörer är rika, välutbildade män i medelåldern; dvs. män som har nära till makt och inflytande.

Medlemmarnas åsikter skiljer sig åt lite granna då den centrala organisationen endast funnits i knappt 2 år, men åsikter som de facto stöds av en majoritet av sympatisörerna och medlemmarna är exempelvis att bögar och flator har för mycket makt, man ifrågasätter starkt den globala uppvärmningen och man motsätter sig handeln med utsläppsrätter. Rörelsen startade i protest mot Bush- och Obamas räddningspaket till landets banker, och har sedan fortsatt med motstånd mot Obamas sjukvårdsreform. Dessa ofta rika och välutbildade människor vill helt enkelt inte hjälpa till att betala för fattigas sjukvård utan vill se mindre skatter och mindre statlig styrning. De konservativa kristna värderingarna ingår inte uttalat i rörelsens viktigaste ståndpunkter utan där handlar det framförallt om lojalitet mot konstitutionen (de hävdar att allt som kostar pengar är ett brott mot konstitutionen, utom militären), trots detta så är de flesta av de största affischnamnen just abortmotståndare, islamofober, kreationismförespråkare och ultranationalister. Det går alltså inte att hävda annat än att rörelsen är något annat än ultrakonservativ. Att dessutom tycka att alla lagar skall vara förenliga med ett papper från 1787 känns också ganska korkat, men det är kanske bara min åsikt...

Dessvärre finns det människor i Sverige som faktiskt försvarar dessa galningar i USA, och försöker kasta skit på media över att de rapporterar om den sk. dödskartan.
Kritik mot mediers rapportering är rimlig i många fall då sakligheten i nyheterna ibland kan vara under all kritik (även om det känns ungefär 25 år för sent att kalla media för vänsterdominerad), men att ifrågasätta det faktum att Sarah Palin & co är fundamentalistiska galningar och ett hot mot demokratin är fullkomligt barockt!

Just Palin personligen är inte hotet utan den organisation som växer sig allt starkare i form av denna Tea Party-rörelse. Palin skall inte personligen bära skulden för en hårdnande retorik, men hon är en central del i denna och kan spela en viktig roll i att få ett slut på det hela.

Vad som behövs nu är inte mer hat, inte mer motstånd och hård retorik. Vad vi behöver nu är mer sans och reson, mer dialog och ett slut på obemötta angrepp på personer, partier, folkgrupper, subkulturer.
Demokrati bygger på att folk vågar och vill engagera sig politiskt, därför är hot mot politiker och angrepp på politiker det kanske allra allvarligaste hotet mot demokratin och äkta terrorism i syfte att grusa demokratins funktionalitet.

Läs gärna:
Kultforum
KajsaLisa

Intressant

3 kommentarer:

 1. Sarah Palin är en obildad grottmänniska, med presidentambitioner, som uppmanar till mord på sina politiska meningsmotståndare. Hade någon i samma läge, i ett land som inte beundras så i väst, gjort samma sak hade det blivit ett ramaskri på ledarsidorna i den svenska borgerliga pressen.

  SvaraRadera
 2. Oj, tack för länkningen.En reflektion när det gäller dödskartans betydelse. Hur hade man resonerat ifall hon hade haft en fatva över sig och mördaren var muslim. "Det behöver ju inte vara ett terrordåd för det." Troligen inte.

  SvaraRadera
 3. Så sant KajsaLisa.

  Jag förstår inte varför någonting bara blir ett hot mot demokratin, och farligt om det sägs eller görs av en svartmuskig man från mellanöstern.

  Gråhåriga gubbar, blonda tjejer i 20-årsåldern, 30-åriga killar med rakade skallar, Asiatiska personer i kostym, tanter med handväska och käpp - Alla kan de potentiellt vara farliga, men alla är också potentiellt fantastiska och intressanta människor.

  Dessa eviga fördomar som sitter så djupt även i mig, och alla oss som försöker vara så fördomsfria som möjligt, är så svåra att få ett slut på. Jag hoppas dock att vi sakta men säkert närmar oss målet trots att det är svårt att se i nuläget (svårt att bedöma historien medan man befinner sig i den).

  SvaraRadera