tisdag 11 januari 2011

Carlgrens kappvändarrace..

"Vår" miljöminister slår till igen...
Denna gång dock med ett mer positivt utspel. Andreas Carlgren verkar inte veta varken ut eller in, han vet inte vad han tycker, han vet inte vad hans parti tycker och han vet inte vad alliansen tycker.
Tydligen har han dock märkt vad svenska folket tycker, och också vad forskare sagt till honom under hela hans tid som statsråd vilket gör att han nu slänger ur sig att det är för få vargar i Sverige för att stammen skall vara livskraftig.
Detta är något forskare och vargkunniga har vetat om länge, och framhållit i debatten runt vargslakten i de svenska skogarna som nu skall fortsätter i helgen.

Vargen utgör ingen större fara för människor i glesbygden och har egentligen aldrig gjort det. Varför vargen har blivit en sägensomspunnen och ondskefull gestalt är en mindre gåta.
Vi har björn i vår natur, ett djur som är betydligt farligare för människan, men detta djur har vi gjort till gosedjur och anser vara sött. Vargen däremot har fått vara barnätare och människojägare i sagor som Rödluvan, Gösta Berlings saga etc (därmed inte sagt att heller björnen skall ses som något stort hot mot människan).
Detta trots att vargen i modern tid inte dödat en enda människa i de svenska skogarna. De fåtal attacker som skett de senaste 200 åren har begåtts av vargar som fötts upp i fångenskap och som varit vana vid människor och oförmögna att jaga villebråd som älg, rådjur, vildsvin och hjort.

Vi har idag en vildssvinsstam på runt 200 000 djur. Vildsvin är potentiellt mycket farliga om man stöter på dem vid fel tillfälle, både för hundar och för människor och har dödat många fler hundar och människor än vad varg, björn, järv och lo har lyckats åstadkomma tillsammans.

Att vargen är hatad i vissa glesbygdsområden bygger på djup okunskap, på sägner och sagor och denna okunskap samt rädsla skall naturligtvis inte ligga till grund för riksdagsbeslut. Därför är det nu mycket välkommet att även regeringen har kommit till insikt om detta.

Det finns en mängd platser i Sverige som är lämpliga för utplacering av varg och det kommer kunna bli ett välkommet tillskott i skogen för att hålla efter den växande vildssvinsstammen. Skåne, Småland och Sörmland är tre landskap där vildssvinen är en plåga och där varg mycket väl skulle kunna vara till hjälp.

Jag vill också tillägga att det är INTE synd om älgjägarna om de får några färre älgar att fälla varje år.

Tragiskt är dock att vinterns jakt fortfarande kommer genomföras och att Carlgren inte riktigt har bestämt om han skall följa jägarlobbyn, eller om han skall följa forskares kunskap och folkets vilja.
Låt oss hoppas att det i slutändan blir det senare!

Intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar