lördag 18 september 2010

Slutdebatten genomförd

Så var då den sista debatten genomförd. Nu är det endast en dags valstugestående kvar. En dag kvar att övertyga de sista enstaka väljarna.
Jag tror att många bestämde sig slutgiltigt ikväll under och efter debatten dock, och till skillnad från vad Lena Mellin svamlar om (hon har återigen inte orkat skriva artikeln själv utan blivit intervjuad av någon praktikant) så tror jag att många väljare försvann bort från alliansen ikväll.
Sjukförsäkringen är alliansens stora akilleshäl även om de sitter på en hel arsenal av dylika hälar, men sjukförsäkringen verkar, i likhet med klimatfrågan, ha glömts bort efter de stora debatter som blossade upp runt årsskiftet.
Då, i våras var alliansen ett slaget team, och jag tror att de kommer vara det igen på söndag.

En av de största anledningarna till att jag tror på det är att opinionsmätningar görs genom telefonintervjuer. Man ringer enbart till människor med fast telefoni och vilka har detta idag? Jo, i första hand människor över 35 år (gruppen där alliansen är som starkast). Det finns inget statistiskt rimligt underlag som spänner över alla samhällsgrupper för alla dessa opinionsmätningar vilket gör det oerhört mystiskt att medier rapporterar resultaten så okritiskt.

Maria W skötte sig utmärkt i mina ögon, och hennes sluttal var lagom dramatiskt och välformulerat. Dessutom borde väl alla människor inse att alliansen inte kan hävda sig på klimat- och miljöområdena.
Maria är de RödGrönas trumfkort och spelade ikväll uppenbart rollen som brygga över från alliansens väljare, dvs. garanten för att även företagarna blir sedda av en RödGrön regering. Hon är garanten för att en liberal politik när det gäller friskolor finns kvar och hon är garanten för att skattehöjningar inte drabbar villaägare som har helt normala hus i "fel" områden.

En fråga som borde ha tagits upp som jag alltid saknar i dessa debatter är utrikespolitiken. Vad vill blocken göra för klimatet i ett globalt perspektiv, vad vill blocken göra när det gäller freds- och nedrustningspolitik?
Alliansen vill behålla all export av vapen till både krigförande och odemokratiska länder. Detta trots att det bryter mot lagstiftningen! Dessutom har vapenexporten så vitt jag kan finna inte ökat så mycket någonsin som under denna regering. En del saker ligger kvar och skräpar efter Göran Persson, men vi ska komma ihåg att de RödGröna är inte en sosseregering ledd av Persson! De RödGröna består av tre partier med varsin röst! De RödGröna vill förbjuda vapenexport till icke demokratiska länder såsom Saudiarabien. Vi måste få ett stopp för försäljningen till krigförande länder också, det går nämligen stick i stäv med FN:s mål om total nedrustning och varje vapen är tillverkat för att döda eller skada andra människor för att de tycker olika, eller har "fel" hudfärg, namn eller tillhör "fel" samhällsklass.


Slutligen vill jag säga att valet handlar om framtiden, inte om de gångna fyra åren, inte heller om Perssons regeringstid eller för den delen Olof Palme heller. Valet handlar om vad som ska hända, både med Sverige och med vår omvärld. Skall Sverige vara tyst eller skall vi ta del av och påverka den internationella politiken? Skall vi för allt vad vi förmår försöka få stopp på utsläppen av växthusgaser, och sätta P för den globala uppvärmingen? Skall vi fortsätta vara nöjda med en sjukförsäkring som tvingar dödssjuka människor att leva på socialbidrag, och tvingas flytta från sina hem? Skall vi fortsätta vara nöjda med att 700 000 människor står utanför fack och a-kassor? Skall vi fortsätta låta fattigdomen i Sverige öka?
Nej, jag hoppas att du röstar RödGrönt på lördag för det är det enda laget som inser att det kommer en framtid, en framtid som vi ska leva i. Senare kommer en framtid som vi inte längre är delaktiga i utan som våra barn och barnbarn skall växa upp i. Jag vill se till att ge möjligheter för dessa kommande generationer att uppleva den svenska tryggheten, uppleva vår vackra natur, se grå- och knubbsälar som solar på en stenhäll eller tumlarna i våra hav. Jag vill inte att de skall behöva flytta eftersom deras hem är på väg att läggas under vatten då polarisarna smälter.
Det enda laget som tar ansvar för Sverige både ekonomiskt och socialt. Det enda laget som vill försöka kämpa för ett mer jämställt och hållbart samhälle ÄR DE RÖDGRÖNA!

Läs Gärna:
Liv Beckström

Intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar