fredag 11 februari 2011

Väntat besked om Omval, men ändå bittert...

Idag kom så äntligen det väntade beskedet att det blir omval i Örebro kommun. Det var tämligen självklart att överklagandet skulle gå igenom då vissa partiers kampanjande inte sköttes enligt regelboken samt att striden var så jämn. Det är glädjande att valprövningsnämnden fattade detta korrekta beslut, men jag tycker att det är lite synd ur demokratisk synvinkel att omvalet inte hålls i hela kommunen. Det finns nämligen en mängd brister i att enbart hålla omvalet i en valkrets. En av dessa är att människor som flyttat sedan valet, eller skrivit sig i nordost sedan valet och redan röstat i andra valkretsar kommer att få sin röst räknad två gånger, en annan är att många har fyllt 18 sedan valet i september och nu är röstberättigade (det senare är dock något som jag personligen inte ser som något större problem). Det finns många andra moraliska och etiska anledningar till varför man skall hålla valet i hela kommunen, men nu får man väl helt enkelt nöja sig med att slåss för att de 17 mandat som står på spel skall fördelas så bra som möjligt.

Jag hoppas att vi i MP de Gröna kan göra ett bättre val än vi gjorde i höstas i den nordöstra valkretsen och se till att knipa åtminstone ett mandat till, helst fler. Jag tror också att det faktum att Sossarna bär huvudansvaret för att det nu blir omval, kommer leda till att många tidigare socialdemokratiska röster hamnar på antingen oss eller Vänsterpartiet. Jag hoppas för egen del att kunna skrapa ihop minst 68 röster i den Nordöstra valkretsen (gärna fler dock) så att jag kravlar mig upp på valbar plats, men detta förefaller högst osannolikt. Det sista som lämnar människan är dock hoppet :)

Intressant

2 kommentarer:

  1. Lycka till i omvalet! =)
    Hoppas verkligen inte att Alliansen gynnas av det bara...

    SvaraRadera
  2. Tack! Här i Örebro finns ingen "allians" utan här har de senaste åren funnits en "Koalition Örebro". Denna har bestått av de som numera kallar sig borgerliga partier samt vi Miljöpartiet de Gröna. Orsaken till detta beror i mångt och mycket på ett visst stort partis maktfullkomlighet och oförmåga att kompromissa. Det har helt enkelt varit lättare att föra grön politik och att samarbeta med de borgerliga partierna. Min stora förhoppning är att de som röstat på sossarna överger dem och lägger sin röst på oss, eller möjligtvis Vänsterpartiet för det skall kosta att fuska i ett val tycker jag!

    Vi får se vad som händer då mandatfördelningen är klar. Det är ju långt ifrån skrivet i sten att nuvarande koalitioner och allianser gäller efter att valresultatet är definitivt. Vi vill alla undvika en situation där SD hamnar som vågmästare nämligen.

    SvaraRadera