onsdag 22 september 2010

Väl talat Per Gahrton!

I Aftonbladet idag finns en rad spekulationer om sossarnas framtid, de RödGrönas framtid och Mona Sahlins framtid.
Den enda artikeln av alla dessa som har någon vettig idé är Per Gahrtons.

Det är nämligen så att Mona har varit förklaringen till att ett samarbete varit möjligt och därmed ett alternativ till regering har varit möjligt att bilda.
Utan samarbetet inom de RödGröna hade naturligtvis regeringsmakten varit betydligt längre bort för alla de tre partierna.
Det är direkt löjligt att skylla något nederlag på samarbetet och den ena eller andra samarbetspartnern. Samarbetet var helt enkelt nödvändigt för att kunna utmana Arrogansen. Dessvärre blåser en generell egoism-vind och därmed högervind över hela vår värld och både den internationella och den nationella solidaritetskänslan har försvagats kraftigt hos gemene man.
Att det finns så många väljare som går högerut idag är knappast en anledning för de Röda partierna att vandra högerut för detta skapar utrymme för en extremvänster. Nej sossarna bör vandra "grönerut" och anpassa sig till Mp. Det är dels möjligheten att ta tillbaka storstäderna, och det är lösningen för framtiden generellt. Vi Gröna vet att de andras politik är ohållbar i längden, och innerst inne vet nog de flesta människor det också. Om då vårt största parti visar att de är beredda att och kan skapa en lösning på våra utmaningar så kommer människor följa efter. Alla de gammelgubbar och surkarter i Socialdemokratin som vurmar industrin, vurmar kärnkraften, vurmar licensjakt på varg, vill ha fler svenska soldater under NATO-flagg har gjort sitt. Partiet behöver förnyas, partiet behöver staka ut en ny riktning och detta behöver göras UTAN att tappa alla metallare, byggnadsarbetare och andra stora fackförbund som sossarna fullständigt har tappat de senaste åren. Detta beror inte på samarbeten utan på brist på egna initiativ och tydlighet. Man har misslyckats att slå Moderaterna på fingrarna när det gäller att föra Sossepolitik, trots att Moderaterna knappast kan sägas göra detta i praktiken. Det finns dock en del betongsossepolitik som ryms i "de nya" Moderaterna.

Jag håller till viss del med en del människor om att blockpolitiken urholkar demokratin och jag önskar att alla partier gick fram som egna partier för att sedan skapa samarbeten efter valen och regeringskoalitioner efter valet. Detta skulle vara mycket rättvisare mot väljarna, men som läget är nu så måste samarbetet de RödGröna få fortsätta utvecklas med Mona Sahlin som självklar ledare i detta.

Sossarna får absolut INTE gå den brittiska vägen och försöka lära sig av Tony Blair. Det vore en fullkomlig katastrof för både Sverige, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och inte minst Sossarna själva, dvs. fler röster skulle eventuellt vinnas, men det skulle kosta hela den ideologiska själen och jämlikhet- och rättvisesträvan som partiet alltid stått för.
I så fall kan sossarna lika gärna slå ihop sig med Moderaterna och bilda ett enda stort framtidsfientligt mastodontparti utan förankring i verkligheten, där målsättningarna man har är att slåss för storindustrin, slåss för ohållbar samhällsutveckling, sträva mot evig ekonomisk tillväxt och se till att få mera och flera krig där man kan tjäna pengar på storskalig vapenexport.Intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar