tisdag 24 augusti 2010

Mer och mer orolig för var dag :(

Jag vägrar förlora hoppet men i nuläget är det svårt att vara positiv och svårt att se fram emot valnatten. Visst mitt eget parti ser ut att i det närmaste fördubbla sina siffror från förra valet, men vi ser samtidigt ut att tvingas till 4 år till med högeralliansen vid makten.

Jag förstår inte vad som har hänt med folksjälen om det någonsin har funnits någon sådan. Sverige har hela mitt liv vara ett tryggt land att leva i, vare sig man har varit rik eller mindre rik, vare sig man fötts välbärgad eller om man fötts av en ensamstående mamma så har det i det land som jag växt upp i varit oerhört sällsynt med människor i total fattigdom och misär. Det har varit oerhört sällsynt att människor lämnas där hän fullständigt.
Detta Sverige verkar tyvärr vara ett minne blott och det är på väg att bli allt värre. Vi lever snart i Ronald Reagans USA i mitten av 1980-talet istället för ett Sverige där alla får en chans i livet.

Är det verkligen så att gemene man idag inte bryr sig om att människor tar livet av sig pga. att de blivit utförsäkrade ur försäkringskassan? Är det verkligen så att människor inte bryr sig om att människor utan arbete inte kan överleva utan ytterligare bidrag eller ekonomisk hjälp från familj, släkt och vänner? Är det verkligen så att människor tror sig vara så trygga i sina arbeten att de själva aldrig skulle kunna hamna i den fruktansvärda situation som det innebär att vara arbetslös och tvingas tigga ihop sina pengar från myndigheter och familj?

Jag tror inte det.

Däremot tror jag att debatten är fullkomligt felriktad. Det pratas om att skapa jobb, men inte att ta hand om de som står utan. Det pratas om att inte höja skatter, eller om att sänka skatter men då enbart för de som har jobb eller är pensionärer, men inte de som är föräldralediga, sjuka, arbetslösa eller sjukpensionärer för dessa är så pass få att de inte är viktiga väljargrupper. Det pratas inte ett ord i valrörelsen om den svenska utrikespolitiken eller om att ställa om hela samhället till ett långsiktigt hållbart sådant. Det pratas inte ett ord om att vi faktiskt har effektiviserat bort stora delar av behovet på arbetskraft genom ny teknik och rationalisering vilket gör att det enda rimliga för att få bukt med arbetslösheten är att sänka arbetstiden.
Minkarnas situation och de övriga djurens situation i köttindustrin nämns inte heller i någon nämnvärd utsträckning trots att det är konstaterat att man från och med länsstyrelsernas övertagande av djurskyddskontrollen i princip upphörde med verksamheten. Det pratas inte ett ord om den misslyckade klimatkonferensen i Köpenhamn där vår egen regering bar ett tungt ansvar för misslyckandet i kraft av ordförandeskapet i EU. Ideologi verkar vara totalt bortblåst och allting handlar om rena plånboksfrågor där alla vill ha så mycket som möjligt själva utan en tanke på hur detta drabbar andra.
"Välfärdens kärna" skall tydligen bara bestå av sjukvård och skola, det ska inte innefatta satsningar på miljö, det ska inte innefatta kultursatsningar, det ska inte innefatta ett socialt skyddsnät som fångar upp de som hamnat i knipa på ett eller annat sätt. Dessutom kan jag inte förstå hur man överhuvudtaget skall finansiera en välfärd utan intäkter. Målet är hela tiden att sänka skatten så fort det är möjligt istället för att se till att satsa på välfärden och tryggheten så fort det är möjligt. Det ska tydligen inte finnas något skyddsnät i kristider som fångar upp de som drabbas hårdast.

Tycker verkligen människor att detta är bra? Självklart har den vanliga löntagaren med en snittlön på mellan 20 och 25 000 kronor i månaden inte fått det sämre med alliansens politik. Inte heller skulle de få det sämre med en RödGrön politik. Det är inte dem välfärdssamhället handlar om i första hand. Det handlar om ytterkanterna. De fattigaste och de rikaste, de utan arbete och de med direktörslöner, de utan kontakter och de som är kontakterna, de utan bostad och de med lyxvillor. Den vanliga löntagaren måste ta ställning till om det är de rikaste som ska få det bättre och kunna simma i sina Von Anka-valv, eller om de fattigaste åtminstone skall få möjlighet att leva en dräglig tillvaro och åtminstone kunna betala sina räkningar utan att varje månad gå back och tvingas vända sig till socialen i tid och otid.

Jag vägrar som sagt att ge upp och jag vägrar att tro att svenska folket så totalt har ändrat uppfattning om vad som är rätt och fel. Jag vägrar sluta tro på att Robin Hood gjorde gott!

Jag såg enbart små delar av kvällens ekonomidebatt i SVT, men upplevde samma dravel som vanligt. Jag saknar det visionära och jag saknar verklighetsförankringen och framförallt saknar jag ideologierna! Skönt är dock att både Östros, Valtersson och Andersson både i mina och experternas ögon gjorde bättre ifrån sig än alliansens företrädare.

Läs Gärna:
Kajsa-Lisa

Intressant

3 kommentarer:

 1. Du har aldrig funderat över att människor som har en annan syn på saker inte är automatiskt "onda" och/eller egoistiska? Det finns inget parti idag som vill ta bort de svenska trygghetssystemen oavsett vad vänster ideologerna tror eller misstänker. Vi svenskar håller nog sakta men säkert att öppna ögonen och se att Sverige inte är det perfekta samhället, det finns mycket vi kan lära oss av andra länder i världen och ta till oss av(dock inte nord korea eller kuba). Flera andra länder har bättre välfärd och trygghetssystem än vad Sverige har idag och klarar dessutom av att finansiera det med betydligt lägre skatter än vad vi har här i Sverige. Socialdemokratin och vänsterpartiet är tyvärr socialkonservativa idag och drömmer tillbaka till forna glansdagar när vi svenskar inte hade nån att jämföra oss med. Miljöpartiet har faktiskt lite vettiga ideer och förslag till skillnad från de övriga nämnda.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker också det är oroande med att ens tänka mig 4 år till med Alliansen. Jag tror att vi måste försöka prata med varenda person vi känner för att få dem att gå och rösta, helst på Mp men i varje fall på rödgröna.

  Förövrigt tror jag att det finns en chans att åtminstone vissa får en lite klarare bild av de röd-grönas politik nu när TV tvingas visa alla partier. Tidningarna representerar ju i stort sett Alliansen och det är deras politik som trumpetas ut överallt i text.

  SvaraRadera
 3. Du får gärna räkna upp alla de länder som har ett bättre trygghetssystem än vad Sverige har haft. Vi lever inte särdeles tryggt idag och välfärden är inte den bästa kanske, därför måste vi förbättra den inte bara "ha kvar kärnan". För mig ingår allting i välfärdens kärna, det finns inte något som är viktigare än något annat och allting skall vara solidariskt finansierat genom skatt på miljöfarlig verksamhet, stora förmögenheter och miljöovänliga transporter.

  Jag säger inte att människor som resonerar annorlunda är onda, däremot hävdar jag att det är okunnigt att tro att människan klarar sig utan hjälp från andra och att "ensam är stark".

  Att ha en skattefinansierad välfärd handlar inte om att man inte tror att människor förstår bäst själva vad de borde lägga sina pengar på utan handlar om att samhället skall vara så rättvist det bara är möjligt.

  Jag tycker inte heller att vi ska lära oss av Nordkorea, däremot kan vi lära oss massor av Kuba och de kan lära sig minst lika mycket av oss. Kuba har Latinamerikas i särklass bästa sjukvård och utbildningssystem till exempel, att det sen finns demokratiska brister hör inte till saken i detta fall.

  Vi kan lära oss oerhört mycket av naturfolk och stamtraditioner, där finns en enorm kunskapsbank som vi har tappat bort på vägen mot tekniskt avancemang och samhällelig utveckling.

  SvaraRadera