tisdag 9 december 2008

Bilindustrin

Jag blir så heligt förbannad! Varför tjatar medierna om att bilindustrin måste räddas? Jo, 1000-tals människor blir utan jobb. 
Ja, det blir de men so the f--k what??!! Det är kanske hårt att säga så och många människor som jobbar på Volvo och SAAB skulle nog bli ganska arga om de såg det. Det är ju jättetragiskt att det är arbetare som drabbas av att deras arbetsgivare inte förstått att ta in på nya spår som ligger i tiden. Men det finns också stora möjligheter med den kris som industrin befinner sig i enligt mig;

Jag är säker på att nya jobb kommer skapas om man inser att bilindustrin har gjort sitt. På samma sätt som filmindustrin och musikindustrin försöker bilindustrin slå vakt om ett förlegat system som inte längre fungerar. De har inte uppfyllt sitt uppdrag med att hänga med i tiden utan har försökt hålla fast vid ett gammalt tänk om att bensindrivna bilar är det vi ska ha. Låt dem gå i graven för guds skull och slösa inte statens finanser på privata företag som slutat göra det som folk vill ha! Låt statens finanser gå till att hjälpa de människor som blir tillfälligt utan jobb istället. Se till så entrepenörer, unga som gamla, får möjlighet att starta upp företag som blir bra alternativ till storindustrin. Tänk om vi kunde få in nya aktörer på marknaden som har en genuin vilja att skapa fordon som inte förstör miljön, som vill sälja musik och film billigt via nätet. Till kostnader som är rimliga. Dvs. kostnader som är lägre än vad de är nu. Man kan tycka att 9 kronor för en låt är billigt, och det är helt OK, men det skulle kunna kosta ett par kronor mindre också om man tog bort alla mellanled som tycker att de ska ha betalt för en låt som de inte alls har skrivit. Men nu är det inte musikindustrin jag ska snöa in på här utan jag ska återgå till bilindustrin: 

Amerikanska kongressen har nu klubbat igenom att lån på 15 miljarder dollar ska vara tillgängliga för de amerikanska biljättarna GM, Ford och Chrysler (de bad dock om minst 34 miljarder). Detta är företag som i åratal har fortsatt göra bilar som ingen vill ha. De gör alldeles för många bilar, de gör stora vräkiga stadsjeepar som slukar mängder med bensin och nu när då den ekonomiska krisen gör att de inte får fler lån för att fylla i de hål som hela tiden uppstår i budgeten eftersom verksamheten går med minus, då tycker de att staten ska gå in och hjälpa dem. Det är ju inte klokt! Nej tänk om, bygg gärna bilar i framtiden också om de är miljövänliga! Och då menar jag inte meningslösa hybridbilar, värdelösa dieselbilar som kan gå på rapsolja men går sönder av det eller etanolbilar och liknande utan riktigt miljövänliga åk. Titta på Flintstones så ser ni miljövänliga bilar ;-)

Jag ser inte en ekonomisk kris just nu utan en jättemöjlighet att bygga om samhället, låt de gamla oanpassade företagen gå i konkurs och satsa på ett nytt tänk och ett nytt samhälle som även våra barn, barnbarn och kommande generationer efter det kan leva i!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar