söndag 28 december 2008

Israel

En massaker sker just nu på Gazaremsan. En demokratiskt stat, med en folkvald regering attackeras. Människor som redan tidigare befinner sig i djup fattigdom och misär blir utsatta för upprepade attentat och har dessutom inte möjlighet att få adekvat sjukvård då den attackerande staten förhindrat transporter med bland annat sjukvårdsmateriel. Jag talar naturligtvis om Israels attacker av palestinskt område på Gazaremsan. Anledningen är att den sex månader långa vapenvilan som har rått inte förlängdes av Hamas, vilket är fullt förståeligt eftersom Israel vägrat släppa blockader och sanktioner mot Palestina. Israel vägrar erkänna Hamas som fullvärdigt regeringsparti vilket jag inte kan förstå. Visst förstår jag att Israel inte känner sig trygga med ett grannland vars regering inte vill att staten Israel ska existera, men palestinierna befinner sig ju i samma situation. Israelerna i allmänhet anser inte att staten Palestina ska existera. Men Hamas är trots allt folkvalda, de vann utan något som helst valfusk ensam majoritet i parlamentet och detta bör respekteras av omvärlden. Självklart behöver man hålla Palestina under uppsikt då Hamas de facto har en blodig historia, men enda sättet att stoppa våldsspiralen är med fredliga medel. Ekonomiska sanktioner, isolering och bombräder är och har aldrig varit lyckade sätt att nå önskat resultat i denna konflikt. Dessutom är det skillnad mellan att en stat med en stark militärmakt begår dessa uppenbara brott mot mänskliga rättigheter som Israel nu begår, jämfört med att några enstaka politiska organisationer och terrorister skjuter med raketer för jag tror inte att alla de raketer och hemmagjorda missiler som skjuts in på Israeliskt territorium är avfyrade av företrädare för regeringspartiet Hamas. Däremot kan de alldeles säkert vara anslutna till mindre organisationer som kanske någon gång eller med jämna mellanrum får finansiell hjälp av Hamas, jag tror trots detta inte på att hålla enbart Hamas som organisation och framförallt inte civilbefolkningen ansvarig för dessa attacker.
Det är inte heller så värst enkelt för en palestinsk stat att sätta stopp för dylika attacker då man inte tillåts ha ett fungerande polisväsende som kan ta itu med problemet, exempelvis så föll en av bomberna rakt ned på en ceremoni där man höll på att hylla de nyutexaminerade palestinska polisofficerarna. Det är också skillnad mellan några enstaka dödsoffer för dessa sporadiska raketattacker, närmare bestämt 17 stycken dödsoffer sedan 2008 började och de närmare 300 palestinier som föll offer för Israel flygbombningar under gårdagen. Och ytterligare ca 100 som har fallit offer idag.

Jag tror att det sundaste vore att erkänna Palestina som en fullvärdig suverän stat. Israeliska bosättningar måste bort istället för att, som nu är fallet, byggas ut. Raketattacker och bombningar måste upphöra (från båda håll men först ifrån den starkaste nämligen Israel) och östra Jerusalem måste erkännas som Palestinsk huvudstad. Endast genom dessa eftergifter kan man få en nedtrappning av våldet. Men Israel är alltför envisa och brister i sin diplomatiska förmåga. Att de dessutom har stöd av världens starkaste vapenmakt i form av USA gör inte saken bättre. Detta gör att Israel tror sig vara oövervinnerliga vilket de också är med palestinska mått mätt. Den lilla fattiga arabstaten har ingenting att säga till om ifall Israel har lust att köra över Palestina.

Direkt efter valet 2006 så införde EU i likhet med de allra flesta länder sanktioner emot Palestina eftersom Hamas sedan tidigare var terrorstämplade. Men vi ska komma ihåg att även presidenten Mahmoud Abbas parti PLO och Al-Fatahrörelsen också en gång var terrorstämplade och vissa grenar inom organisationen är, så vitt jag förstår fortfarande belagda med en sådan stämpling. Trots detta är det nu detta parti omvärlden vill ha som majoritetsparti i parlamentet, men är det upp till omvärlden och grannländer att bestämma vilka som ska sitta i regeringsställning i Palestina? Jag tycker inte det, man bör ju också ge Hamas en allvarlig chans istället för att enbart attackera dem och framförallt civilbefolkningen. Det blodbad som nu sker föder inget gott utan endast hat, ilska och hämndbegär.

Jag anser att de sanktioner och de attacker som gjorts emot Palestina enbart är kontraproduktiva. De föder som sagt ingenting vettigt. Landet är för fattigt för att klara av sanktioner de märks enbart på det sättet att sjukvård slås ut, skolor slås ut. Mänskliga rättigheter slås ut, det slår för hårt emot civila och regeringen Hamas får vatten på sin kvarn i hatet emot Israel. Ska sanktioner införas måste det införas emot länder som faktiskt ingår i det ekonomiska systemet, där det faktiskt gör någon skillnad och kan göra nytta såsom Israel. Denna terroriststat borde enligt mig totalisoleras ifrån världssamfundet för en tid. Det behövs ett kännbart straff för att Israel ska sluta leva i illusionen att världen står bakom deras agerande. För så verkar fallet vara.
Jag träffade själv några Israeliska unga män och kvinnor under en resa i Sydamerika för några år sedan, dessa unga män och kvinnor hade nyligen avslutat sin militärtjänstgöring i Israel och var nu ute och reste för att fira, vilket är väldigt vanligt bland Israeliska f.d. värnpliktiga. Man reser ofta dessutom till just Sydamerika eller Sydostasien. I vilket fall som helst så kom jag att prata med ett par av dessa unga Israeler och blev verkligen chockad över den hjärntvätt som de hade utsatts för under sin minst 4-åriga militärutbildning. De verkade helt övertygade om att omvärlden hyste samma hat emot Palestina och palestinier som de själva gjorde, de var övertygade om sin ensamrätt till landet Israel och det verkade inte finnas något som helst utrymme för diplomati och förståelse. Inte heller någon empati för den misär som deras arabiska grannar befinner sig i. Det var obehagligt stundtals att prata med människor som helt öppet står för sådana åsikter som ingen har gjort sedan deras eget folk utsattes för liknande behandling för drygt 60 år sedan. Jag vet inte hur det ska kunna ske någon förändring när inte heller de unga verkar vilja något annat än att utplåna staten Palestina. Det är ju allmän värnplikt i Israel och alla både män och kvinnor måste göra minst 4 år. Under denna tid hinner man plantera många osunda åsikter i huvudet på unga formbara människor.

1947 fick judarna Israel tilldelat sig som något slags kompensation för förintelsen under andra världskriget, men redan efter ett år verkade man ha glömt och slutat känna ödmjukhet och tacksamhet för denna fristad. Man attackerade arabiska områden och snodde åt sig 40 % av de områden som var palestinska. 20 år senare var det dags igen då Gazaremsan och Västbanken lades under Israelisk kontroll. Jag har aldrig förstått beteendet från Israel, vare sig man anser sig ha gudomlig rätt till landet eller ej så kan man ju inte behandla de som redan bor där hur som helst eller?
För att en tvåpartilösning dvs. med både ett Israel och ett Palestina som suveräna stater, ska vara möjligt så måste världssamfundet säga ifrån på skarpen emot Israel - även USA. Man kan inte längre acceptera detta råa förtryck som palestinerna utsätts för. Och man kan inte hålla fast vid att ett folk har rätt till ett land eftersom Gud har sagt det. Vi lever i en betydligt mer upplyst tid än så, eller? Det är ju faktiskt så att inte ens alla som är bosatta i Israel anser att staten Israel ska existera. Ortodoxa judar anser ju inte att Israel kan upprättas förrän Messias kommer och skapar denna nation, och enligt dem så har ju inte Messias varit här än. Därför är staten Israel en omöjlighet. Men jag ska inte lägga någon som helst vikt vid sådana argument eftersom jag inte alls tror på varken någon högre makt eller religioner. Jag vill som sagt gärna se en tvåstatslösning men jag undrar om jag kommer få uppleva någon under min livstid. Det sista som överger människan är ju dock hoppet.

Jag avslutar med att säga - Skärpning västvärlden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar