onsdag 31 december 2008

Misären fortsätter

Israel fortsätter med sina bombningar av Gaza, Hamas fortsätter med sina mindre lyckade raketattacker och slutet på konflikten känns ofantligt avlägset. Men var är proportionerna? 4 stycken Israeler har dött av dessa mer eller mindre hemmagjorda palestinska raketer som inte är särskilt välriktade och mest slår ner ute i Negevöknen, och nästan 400 palestinier har dött av de israeliska bomberna. 100 gånger så många alltså!! Det kommer bli betydligt fler också inom de närmsta dagarna. Gazaremsan börjar få slut på drivmedel för sina reservgeneratorer som bland annat förser sjukhusen med elektricitet. Om elen försvinner så dör alla som ligger i respirator, kuvös och liknande livsuppehållande maskiner. Det vill säga livet kommer ta slut för en mängd människor på en sekund. Mat finns inte heller så det räcker till, rent vatten är en bristvara. Miljön runt Gaza är i kris. Havet är allvarligt förorenat och badförbud och fiskeförbud råder längs stränderna. Döda fiskar är ingen ovanlig syn i vattenbrynet. Trots detta tvingas Gazaborna att fiska här och äta fisken eftersom man inte har något val. Någon avloppsrening har man inte möjlighet att genomföra så avföring och andra föroreningar ifrån 1,5 miljoner människor bara spolas rakt ut i havet.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen; jag är inget fan av Hamas och deras politiska inställning till Israel, men det är en demokratiskt vald regering. Det var USA och västvärlden som pressade på Palestina att hålla fria val trots att människorättsorganisationer och PLO/Al-Fatahrörelsen avrådde ifrån det med varningen att som läget är just nu riskerar vi att se Hamas som segrare. Trots detta hölls valen och Hamas segrade, då valde USA och EU att genast avbryta alla samarbeten för det blev ju "fel" med demokratin, det blev inte som man hade tänkt sig för motståndarlaget vann. Men grattis och God Morgon...

Nu är det kanske för sent att försöka men den tillträdande amerikanska presidenten Barack Obama måste erkänna Hamas som regeringsparti i Palestina, man måste börja förhandla med dem som en legitim regim. Det går inte att vifta bort dem som enbart terrorister utan man måste låta dem komma till tals och förhandla. Självklart ska man inte ge vika för alla deras krav och de måste inse att staten Israel förmodligen kommer att finnas kvar vare sig de vill eller inte. Men man måste ge palestinierna totalt självbestämmande över sina områden och man måste upphöra med sanktioner och blockader mot ett så oerhört fattigt land och folk. Man måste också sätta press på Hamas att sluta upp med raketattacker och stärka den palestinska polismakten så att även de kan hjälpa till att förhindra att enskilda personer fortsätter kampen med raketer och missiler.
Dessutom måste man börja trycka på att man inte kan göra markanspråk på religiösa grunder längre. Israel kan inte hävda sin gudomliga rätt till allt land och palestinierna kan inte göra det heller. Man får lov att acceptera de landområden man kan förhandla sig till och inte säga nej av religiösa skäl utan ska någon sida säga nej ska det vara av logiska och rimliga skäl som går att styrka på något sätt. Religion måste bort ifrån politiken! Dessutom ska vi komma ihåg att om man ska hänvisa till religion så har inga israeler eller judar rätt till detta land förrän Messias har kommit till jorden och upprättat detta rike. De ortodoxa judarna som sitter i Israels parlament bland annat och är en mäktig grupp i staten Israel trots att de utgör en minoritet, tror inte själva på staten Israel. De anser precis som Toran säger att staten inte kan existera förrän Messias har anlänt.

Jag själv anser att misstaget gjordes 1947 då man helt sonika bara flyttade på de boende i nuvarande Israel för att ge landet som fristad till judarna. Visst kan man förstå det, och jag förnekar inte judarnas rätt till en fristad. Men varför skulle en sionistisk stat upprättas? Varför kunde inte landet fortsätta vara ett brittiskt protektorat? Jag tror ju inte att det är möjligt för FN att återta territoriet idag, så jag vet ärligt talat inte hur man ska nå den lösning som absolut MÅSTE nås så snart som möjligt. Det är inget liv för varken människor eller andra varelser att befinna sig i den situation som folket i området befinner sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar