måndag 29 december 2008

Till Blondin-Bella: Nu får det vara nog!!

Jag läste häromdagen ett inlägg i Blondin-Bellas blog där hon skrev om julafton. Visst kan jag hålla med henne lite granna om att julen kan vara lite påfrestande och att det uppstår irritation på julafton om hur dags det ska ätas, och vad som ska finnas på bordet osv. Men när hon börjar kritisera Karl-Bertil Jonssons jul då brister det för mig. Blondin-Bella agerar förkämpe för en ännu hårdare och kallare kapitalism än den som redan råder i vår värld, hon tycker att man ska sluta sända socialistprogram såsom Karl-Bertil Jonsson på TV eftersom det inte ligger rätt i tiden.

Men det är kanske just det det gör.

Inte på mycket länge har antalet fattiga ökat i världen i den takt som just nu sker. Behovet av empati, omtanke och hjälpvillighet mot våra medmänniskor är därför viktigare än någonsin. Visst är det så att Karl-Bertil sysslar med civil olydnad men han gör det för en god sak, och det är just den typen av civil olydnad som kan göra skillnad i världen. Utan civil olydnad hade vi inte haft 8 timmars arbetsdag, ett fritt Indien eller kvinnlig rösträtt exempelvis. Vi skulle heller inte ha något Greenpeace. Men Blondin-Bella kanske stödjer Statsminister reinfeldt (du som följt min blog vet att jag inte skriver hans namn med stora bokstäver) i hans uttalande om att den enda formen av civil olydnad som är acceptabel är fortkörning och skattebrott. Dvs. handlingar som enbart hjälper en enskild individ, stick i stäv med själva huvudsyftet för civil olydnad.

Blondin-Bella uttalar sig om saker som hon inte vet någonting, eller åtminstone alltför lite, om. Hon befinner sig i sin värld i nuet där hon har pengar, hon har saker, hon har vänner och där hon inte behöver oroa sig över vad som ska hända imorgon, om hon ska få tillgång till mat eller bostad. Hon har aldrig någonsin sett fattigdom på riktigt, hon har kanske sett fattiga på TV någon gång men då antagligen knäppt över till Days of our lives eller Big Brother istället. Att hjälpa människor som har det svårt är inte bara kommunism eller socialism, det är medmänsklighet, det är empati, humanism och sunt förnuft. Jag skulle kunna gå så långt som att säga att om man inte är intresserad av detta så har man drag som påminner om psykopati, men det tänker jag inte göra med risk för att åka dit för förtal, hehe. Däremot tycker jag att Isabella Löwengrip ska tänka efter en extra gång om hon verkligen borde göra det hon gör just nu. Anser hon att hon har tillräckligt på fötterna för att agera uppfostrare, rättesnöre och ideal för en mängd unga tjejer? Karl-Bertil Jonsson ska fortsätta visas ända tills man har uppnått det som programmets skapare Tage Danielsson önskade en gång i tiden; En bättre, rimligare och rättvisare jord. Där vi finner ett nytt sätt av leva för jag som Tage hoppas att det inte bara var tomma ord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar