torsdag 24 februari 2011

Välkommen till verkligheten!

I Thailand är det populärt att åka på turer med "ekoturism"-företag. En av de vanligaste aktiviteterna är att rida elefant. Detta kan tyckas kul och ofarligt och "det är ju så kul för barnen"...
Vad turisterna glömmer bort är då att man sitter på ryggen av ett djur som väger 3-5 000 kilo. Elefanten är trots sin storlek ett ganska känsligt djur som kan få vredesutbrott eller panik av relativt ringa anledningar. Att tro att en mahout (elefantförare) skall kunna återfå kontroll på nolltid över ett gigantiskt djur som handlar i affekt är otroligt naivt. Man skall helt enkelt som turist vara medveten om att det är en levande varelse med känslor och enorm styrka som man rider på.

Häromdagen råkade ett gäng turister i Phang Nga norr om Phuket ut för en incident under en elefant-trekking som dessvärre slutade med att en schweizisk kvinna blev ihjältrampad och ett antal andra skadades. Detta är inte elefanternas fel, det är inte heller mahouternas fel och det är inte heller turisternas. Det är helt enkelt en olycka som kan ske - risken för detta MÅSTE man vara medveten om! Om man åker på snorklingstur och man blir biten av en muräna, en sköldpadda eller en haj eller om man bränner sig på en manet så kan man inte heller beskylla företaget som anordnat turen. Inte heller kan man beskylla djuren då man helt på egen hand gett sig ut i djurens värld. Man har helt enkelt ett eget ansvar också och måste innan man ger sig ut i naturen vara tillräckligt påläst och förstå de risker man kan tänkas utsätta sig för.

Däremot finns det mer eller mindre oseriösa företag som erbjuder ridturer, elefantshower, dykresor etc. och självklart är de ett problem framförallt eftersom de oftast behandlar sina djur mycket dåligt. Jag kan inte svara på om incidenten som nyligen inträffade involverar ett dylikt företag, men egentligen spelar det ingen roll för man kan ALDRIG garantera någonting när man har att göra med djur vare sig djuren behandlas väl eller ej.

Jag blir otroligt provocerad då jag läser att både Mahouter och företag beskylls för incidenten och jag hoppas att detta enbart beror på att de bedrivit olaglig verksamhet så att man inte bara letar efter en syndabock då skulden inte ligger hos någon annan än möjligtvis ödet, om man nu tror på det.

Intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar