torsdag 24 februari 2011

FN måste ingripa!!!!

Nu är det upp till bevis! Skall man stå och se på som i Rwanda eller Darfur eller skall man ingripa och stoppa en massaker? FNs säkerhets råd har kraftigt fördömt våldet mot demonstranterna i Tripoli och i övriga Libyen, och säkerhetsrådet uppmanade Khadaffi/Gadaffi (eller vad karln nu skall kallas...) att ta itu med de ansvariga. Ett mycket märkligt uttalande med tanke på att det är just diktatorn som är ansvarig för våldet och som flugit in legosoldater och avlönat dessa för att "ta itu" med aktivister på gatorna. Jag vet inte om det heller spelar någon roll att FN kraftigt fördömer våldet med tanke på att galningen i Libyen tidigare visat att han inte ser FN som någon form av auktoritet.

EU pratar om hur man skall hantera eventuella flyktingströmmar och knäppgöken Berlusconi ringer privatsamtal till diktatorn.

Vem sjutton försvarar folket på gatorna i Tripoli?!

Jag har inga särdeles bra lösningar på situationen, men något borde göras och om alla FN-länder (utöver Libyen då såklart) enades om att skicka ett antal personer till Libyen så skulle kanske folkets säkerhet kunna garanteras. Om tillräckligt många trupper tillhandahålls så kanske våld kan undvikas tror jag - för ingen utöver Muammar Khadaffi vill väl se mer blodspill, eller...?

Khadaffis "Gröna bok" är full av fina tankar och idéer, men också full av galna och grymma lagar i syfte att hindra demokratiska strömningar och skrämma folket från att göra uppror mot makten dvs. Khadaffi.
Khadaffi hade nog goda idéer och förhoppningar en gång i tiden och ville nog verkligen lyckas få folket med sig och upprätta en enad arabisk nation. Dessutom ville han att Afrikas länder skulle bli lyckosamma i sin relativt nyvunna självständighet (vissa länder blev ju t.o.m självständiga ännu senare). USAs ständiga rädsla över att förlora kontrollen och världsherraväldet i kombination med Khadaffis egen paranoia drev honom till dårskap och som så många gånger förr så allieras fiendens fiender med varandra. Ett stort knippe knäppgökar - som i många fall (om än inte alla) varit frihetskämpar och idealister men som har haft USA, imperialismen, kapitalismen, den sovjetiska kommunismen och/eller kolonialismen som gemensamma fiender och hatobjekt - har drivit varandra till ännu större dårskap och paranoia. Listan kan göras lång: Castro (som av USA tvingades alliera sig med Sovjet), Ortega, Chavez, Khadaffi är bara några exempel.

Jag vet inte om allting, eller ens någonting hade varit annorlunda om Ronald Reagan inte fullkomligt hade massakrerat relationerna med exempelvis Libyen (och de flesta andra länder i denna del av världen) och framförallt så hade kanske inte den inrikespolitiska situationen i Libyen varit annorlunda, men det är relativt meningslöst att tala om i nuläget.
Just nu är nämligen Khadaffi en trängd och panikslagen ledare i färd med att totalt förlora kontrollen över det land som han styrt med järnhand i över 40 år. Vad som än hänt i historien och vilka oförrätter som än har begåtts och av vem, så finns det endast en sak att koncentrera sig på just nu och det är att göra allt för att stoppa blodbadet i Tripoli och se till att Libyen får starta om sin nation, med fria val där folkets vilja leder fram till en ny ledare!

Jag vill inte säga att jag tycker synd om Khadaffi för det gör jag verkligen inte, men samtidigt förstår jag karlns ovilja att släppa sista halmstrået av makt och därmed ge upp det han kämpat för under hela sitt liv. Khadaffi har nämligen alltid varit en kuf som inte bara har försökt roffa åt sig pengar och rikedom utan en ledare som har haft en filosofi och som velat uppnå något och som har velat utmana västvärldens totala kontroll över rätt och fel, gott och ont samt hela det kapitalistiska systemet. Denna strävan har dock drivit Khadaffi till inrättande av en mängd vanvettiga lagar och också tvingat honom att upprätta en stenhård polisstat där inget oliktänkande getts utrymme.

Jag yrkar slutligen också på utrikesminister Carl Bildts omedelbara avgång eller avsked om han nu vägrar gå frivilligt! Vi måste ha en utrikesminister som kan ta ställning FÖR mänskliga rättigheter, FÖR demokrati och som inte oroar sig mer över eventuella flyktingströmmar än folkmord och förtryck! En utrikesminister som dessutom har ett reellt kunnande och inte fortfarande lever i Kalla krigets värld där allt som inte är Sovjet-Kommunism eller Fundamentalistisk Islamism är bra! Jag ville inte behöva skämmas så infernaliskt över en regering som inte ens kan ta ställning för demokrati och mänskliga fri- och rättigheter!!!

Intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar