lördag 21 februari 2009

På spåret

Vill skicka en liten gratulation till Johan Wester och Lisa Syrén som tog hem årets titel i "På Spåret", Wester gjorde det dessutom för andra året i rad.

Programmet är mitt absoluta favoritprogram och ett av SVTs flaggskepp som nu avslutade sin 19:e säsong. Tyvärr var det också sista säsongen med radarparet Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg som programledare respektive domare. Det är hemskt tråkigt att dessa skall sluta och oklokt av SVT att försöka få en förnyelse i programmet. Jag tror inte att det är vad programmet behöver.

Man kommer enbart förlora gammal trogen publik och inte alls locka nya tittare, i stil med vad som skedde i TV4 då man bytte ut Magnus Härenstam mot Adam Alsing som programledare för frågesportsprogrammet Jeopardy. Man drog ned svårighetsgraden på frågorna och man flamsade till det vilket ledde till att intresset för programmet skönk, och idag vet jag inte ens om Jeopardy fortfarande går. 
Jag låter nu som en riktig pensionär trots att jag endast är 28 år fyllda men jag njuter av att det finns tävlingar där faktisk kunskap är något som krävs. Jag tycker det är underhållande att klura på Oldsberg/Hellbergs ordvitsar och deras ibland übersvåra frågor på resmålen. Vem ska nu sitta och klura ihop resledtrådar? Vem ska duga som allsmäktig domare och ha tillräcklig kunskap för att kunna brodera ut svaren, och dessutom berätta anekdoter om andra omgången av Wimbledon 1968? 

Nej, svensk TV blir fattigare utan paret i På Spåret. Jag ska här dra några förslag på vilka som kan ta över rodret: Johan Wester som programledare med Stefan Holm som domare, Hans Rosenfeldt som programledare med antingen Wester eller Holm som domare, David Batra och Johan Glans (skulle kanske dock bli lite flamsigt), Anne Lundberg som programledare flankerad av både Johan Wester och Stefan Holm (kanske den ultimata lösningen). Huvudsaken är som sagt att "allvaret" upprätthålls. Det får inte bli ett ungdomsprogram av På Spåret, där man anpassar frågorna efter tittarna. Det finns oerhört begåvade artister och andra kända människor som anser att det är rysligt prestigefullt att få vara med i På Spåret och det ska det fortsätta vara.

Synd är vad det är, som sagt, men låt oss hoppas att SVT tar fram ett par eller en trio som kan fortsätta på den inslagna vägen och inte försöker byta spår helt och hållet.

1 kommentar:

  1. I hear you Rasmus! Bra förslag på efterträdare måste jag säga!

    SvaraRadera