onsdag 17 december 2008

Tack Birger!

Visserligen har Birger Schlaug gått ur Miljöpartiet (av skäl som jag på sätt och vis kan förstå mycket väl) men detta hindrar inte honom från att ha så våldsamt kloka åsikter och skriva smarta och pricksäkra krönikor och artiklar. Dagens krönika i aftonbladet om att "konsumera oss ur krisen" är så rysligt sann. Han kritiserar våra två största partiers syn på att vi ska klara oss ur den ekonomiska krisen genom att handla som tokar med hjälp av lån, bidrag och gud vet vad. Bara vi handlar nu när det är jul och allt. Han träffar också mitt i prick då han skriver om det faktum att vi tror så benhårt på vårt ekonomiska system att vi inte förstår att det är just problemen med det som har satt oss i den nuvarande situationen. 

Schlaug påpekar också ofta, såsom så många andra med lite vett i hjärnan, att vi borde ta lärdom och intryck av den gamla synen på att när väl samhället uppnått materiellt välstånd och tillväxten inte längre fyller någon funktion finns inte längre någon anledning till mer tillväxt utan då kan man ägna sig mer åt fritid, kultur och icke-materiella ting. Men det har på något sätt glömts bort att detta mål fanns med samhällsbyggandet från såväl liberalt, konservativt som socialistiskt håll. Alla hade detta mål att samhället till slut skulle kunna nå dit som vi i västvärlden nådde för länge sedan. Vi behöver inte längre fler prylar, gadgets och materiella ting. Vi behöver lugna ner oss, ta hand om varandra och må bra rent andligt. 
Där kan vi ta mycket lärdom av de naturfolk som finns i vår värld, medan vi från västvärldens håll skulle kunna bidra med sjukvård och även bistå med hjälp om det uppstår svältkatastrofer i olika delar av världen, istället för att utnyttja och sno åt oss det lilla som finns och hindra människor från att odla sin mat eftersom det riskerar att sänka världsmarknadspriser och annat påhittat trams. 

Det finns inget syfte med att försöka få vår ekonomi att fortsätta växa. Den har nått vuxen ålder och kanske till och med pensionsålder. Vi behöver nog sätta in en ny arbetare istället, och om det behövs kanske vi ska börja rekryteringsprocessen nu istället för att vänta till pensionsdagen. Annars står vi där utan alternativ, vilket inte känns särdeles lockande om jag får säga det. 
Dagens politiker verkar bara tänka så här: "Varför ska vi göra något för framtiden, vi kan ju tjäna pengar här och nu, skit i miljö, skit i framtida ekonomi, skit i framtida människor och djur, skit i framtida växter, skit i framtida samhällen" osv osv osv.

Jag förstår Schlaugs oro angående Miljöpartiets vänskap med Socialdemokraterna för om dessa fortsätter att driva traditionell Sossepolitik så kommer vårt land gå i graven, men det är just därför som jag tror att samarbetet är bra. Jag tror att Miljöpartiet kommer kunna påverka de andra partierna att sluta tänka i gamla banor, att sluta försöka rädda ett sjunkande skepp. Vi måste ganska snabbt inse att vi inte längre behöver storindustri och massproduktion. Vi behöver småföretag, vi behöver nytänk, vi behöver lugn och ro och vi behöver tänka kretslopp och vi behöver sluta konsumera. Vi har chansen nu när både den personliga och globala ekonomin tryter att säga, - Nej vi vill inte köpa mer! Vi kan inte köpa och handla oss ur krisen men vi kan handla i krisen, dvs. handla som i att agera. Vi kan ställa om mot ett hållbart samhälle, jag har tjatat om det förut och jag fortsätter tjata. Ställ om Ställ om Ställ om Ställ om Ställ om Ställ om osv. osv. osv. osv.

1 kommentar:

  1. Halloj! Ledsen att jag tyvärr inte hinner läsa hela inlägget, förstod att det handlade om politik i alla fall.

    Tänkte bara meddela att du är utmanad att ta detta lilla "test "jag har på min blogg.

    Allt gott!//thomas

    SvaraRadera