måndag 13 december 2010

Självmordsbombare och korkade journalister

Får man fråga vad meningen egentligen är att ens ta upp att den misslyckade självmordsbombaren, som sprängde sig själv till döds i helgen i Stockholm, var muslim? Är journalistkåren medveten om att en extremt liten del av alla terroristhandlingar är kopplade till islamism? Av de senaste 1770 utredda terrorfallen i Europol-området så hade endast 6 (!) koppling till Islamism (länkarna leder till rapporter från Europol från 2007,2008,2009 och 2010, märkbart är att radikala islamister i högre grad än andra blir tagna av polis, men "lyckade" terrordåd är det sällan islamister som utför). 
Idioter i journalistkåren och mängder av "vanliga" människor verkar trots detta se terrorism som någon slags synonym till Islam.


Knäppgökar kommer alltid att finnas och deras vrede eller frustration kommer alltid hitta någon anledning till utlopp.
Att vi deltar i amerikanska korståg gör naturligtvis liknande attacker som den i helgen fullt förståeliga om än djupt beklagliga och sorgliga både för de inblandade (bombaren, familjen, de människor som drabbades av hörselskador i samband med bombdådet etc.) och det öppna samhället.
Vi måste inse att vårt deltagande i Afganistan enbart har gjort och kommer fortsätta göra Sverige till en osäkrare plats även om försök liknande det som nu skedde i helgen aldrig kommer höra till några vanligheter.
Vi skall därför absolut inte gå runt och oroa oss och inbilla oss, att det kommer smälla när som helst var som helst, på det sätt som amerikaner gjorde efter 11/9 och Londonbor gjorde i samband med tunnelbane- och bussattackerna där. Vi måste dock förstå att vårt deltagande i amerikansk imperialism och korståg med ekonomiska och religiösa förtecken är förödande för vår säkerhet och vårt förtroende runt om i världen. Sverige som förr kunde stå vid sidan om och vara någorlunda objektiva i de allra flesta konflikter - som kunde medla och komma med kloka lösningar är tyvärr ett minne blott. Vi har i praktiken bakom låsta och hemliga dörrar lurats in i NATO, in i vår lagstiftning har dessutom en mängd lagar införts som inte har i ett öppet och demokratiskt samhälle att göra.


Journalister i Sverige, i USA, i England, i Danmark, i Israel, i Tyskland, i Frankrike, i Spanien, i Italien, i Holland, i Österrike etc. fortsätter i och med rapporteringen av den sorgliga fd. Tranåsbon att likställa ordet terrorism med Islam. All västvärldens media koncentrerar sig på mannens ursprung, mannens religiösa övertygelse och visst har det med saken att göra i detta fall - MEN, media har en skyldighet att klargöra distinktionen mellan islam och islamism, mellan extrem fundamentalism och vanlig religiös fromhet, mellan våldsbudskap och kärleksbudskap. Det finns undantag i mediabruset som faktiskt ger lite mer nyanserade bilder av verkligheten men då handlar det oftast om dokumentärer. Nyhetsmediernas sensationsjournalistik däremot enbart megafoner för den skrämmande islamofobin som växer sig allt starkare i vår del av världen och som, vilket framhålls av Jan Guillou, klingar tyskt 1930-tal. Islam är en religion som liksom kristendomen predikar ett kärleks- och fredsbudskap ingenting annat.

Läs gärna:
Jinge
Alliansfritt Sverige
Svensson
Röda Malmö
Fjärde internationalen
Tokmoderaten (för ovanlighetens skull)
Intressant

12 kommentarer:

 1. Afganistan utan USA (...och i viss mån Sverige...) innebär Talibanstyre med allt vad det innebär i form av sharialagera och stening av kvinnor. Förtrycket av oliktänkande och opassande människor är värre än vad du kan drömma om i din värsta mardröm. Är det vad du Rasmus tycker? Säg då det i klarpråk.

  SvaraRadera
 2. Det finns dock många som förespråkar våld öppet i Islams namn. Imamer världen över tycks vara medvetna om problemet. Detta ska vi absolut inte rygga för och det verkar som om många muslimer inte vågar ta debatten. Vilket inte är så svårt att förstå för de som har lite koll på de politiska läget i muslimska länder, och där det finns starka motsättningar.
  Se också till att backa upp dina källor ordentligt. T.ex. genom att hänvisa till Europols statistik.

  SvaraRadera
 3. Hej. Skulle gärna hålla med dig. Men jag ser ett problem med dom organiserade muslimernas syn på Lars Vilks. Vi har nu haft en självmordsbombare i Stockholm. Så klart det är en stor nyhet. Han har själv lämnat ett meddelande till den svenska befolkningen. Det är själmordsbombaren som tar upp sin religion, och anger bland annat Lars Vilks som en primär anledning för sitt försök att ställa till en massaker. Även om 99.9% av muslimerna i sverige tar avstånd från aktionen, så är de organiserade protesterna mot Lars Vilks ett sorgligt misslyckande. Lika mycket som vi måste acceptera olika religioner i sverige, så måste vi försöka stoppa den världsbild där en teckning ska förbjudas, för att den förolämpar. Lite mer än så kräver jag i en demokrati.
  http://islamiskaforbundet.se/sv/press-och-media/pressmeddelanden/57-sarande-nidbilder.html

  SvaraRadera
 4. "Islam är en religion som liksom kristendomen predikar ett kärleks- och fredsbudskap ingenting annat."

  Skillnaden är att protestantismen ständigt uppdaterats och anpassats efter människorna. Islam har ju stagnerat på många håll och hämmar all form av utveckling, kulturell, andlig och vetenskaplig. Det är väl inget bra?

  Hur förklarar du exempelvis Iran? En totalitär muslimsk stat i sin fulla prakt. Hur stämmer kärleks- och fredsbudskapet överens med de mänskliga rättighetern i Iran? Eller valfritt annat muslimskt land. Islam är politik.

  Jag är också mot Sveriges närvaro i Af. Jag är mot Natomedlemskap och kritisk till USA. MEN är också väldigt kritisk till Islam (och andra förtryckarideologier- och religioner).
  Tjo :)

  SvaraRadera
 5. För ovanlighetens skull? Har du inte upptäckt min storhet ännu? ;-)

  SvaraRadera
 6. Alla som vill veta mer om islamistisk fundamentalism bör läsa boken:

  "The Closing of the Muslim Mind: How Intellectual Suicide Created the Modern Islamist" (2010) av Robert R. Reilly.

  http://www.amazon.com/Closing-Muslim-Mind-Intellectual-Islamist/dp/1933859911/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1290292256&sr=8-1

  (finns även på adlibris och bokus)

  Eller se en videoföreläsning med författaren. (efter föreläsningen som är på 40-45 minuter är det en öppen frågestund).

  http://www.heritage.org/events/2010/05/the-closing-of-the-muslim-mind-how-intellectual-suicide-created-the-modern-islamist-crisis

  Mer om författaren:

  Robert R. Reilly är en Senior Fellow vid American Foreign Policy och han har skrivit flera artiklar för Wall Street Journal, Washington Post, Readers Digest, och National Review, bland många andra publikationer. Som före detta chef för Voice of America, har han undervisat vid National Defense University och tjänstgjort i Vita huset och för försvarsministern. Reilly är också styrelseledamot i Middle East Media Research Institute och han bor nära Washington DC.

  SvaraRadera
 7. Det skulle ta flera dagar att beskriva hur farligt ute du är i dina tankegångar. "Det är förståeligt" säger du... Med ditt resonemang så skulle du "förstå" om jag packade en väska full av spik och sprängmedel, för att kunna skada så många som mojligt, och sedan sprängde denna i någon stad bland folk för att jag inte gillar det landets utrikespolitik?! ..Du har just diskvalificerat dig själv som seriöst debattör och rationell person.

  SvaraRadera
 8. Nämn förresten något terrordåd efter 2001 som inte utförts i Islams namn. Därför kanske det är relevant att killen var muslim.. har du läst/hört tranåsbons meddelande? Om du har det och fortfarande undrar varför det är relevant så borde du kanske ha hjälm på dig i din vardag för då är du retarderad. Och att hävda att kristendom och islam står för kärlek bevisar att du inte vet ett piss om religion heller. Det är djupt omoraliska skrifter... Men dom bitarna väljer man att bortse ifrån. Det ända som kan få en normalt sett moralisk och vettig person att göra något omoraliskt och elakt, är religion... T.ex omskärelse.. Tror du att föräldrar till ett spädbarn annars hade låtit en kniv skära på/i underlivet på sitt barn, om dom inte trodde att dom var tvungna av sin tro? Religion är mänsklighetens fiende, och just nu har Islam tagit täten!

  SvaraRadera
 9. Det verkar som det finns flera korkade för du glömde inkludera dig själv!

  SvaraRadera
 10. Kan tänka mig att antalet hedersmord inom EU överstiger alla gruppers våld i EU bara att det inte klassas som terror.
  Så mycket för muslimers fredlighet...

  /Danne

  SvaraRadera
 11. Det är skrämmande vilken okunskap och vilken mängd fobiker som frodas på internet!

  @Stuxnet:
  Skämtar du eller? "Nämn något terroristdåd som utförts...". Vi kan ju börja med ett par ETA-sprängningar på Mallorca sommaren 2009, vi kan fortsätta med Lasermannen 2.0 i Malmö under det gångna året, vi kan fortsätta med CCC (Colonial Christian Republic) som planerat ett gäng dåd under de senaste åren. Det här är bara ett par exempel men det finns hundratals fler att finna. Terrorism kopplat till islam existerar, det är det ingen som förnekar, men däremot så är det INTE ett större samhällsproblem än någon annan form av terrorism. Nästan all terrorism med kopplingar till islam utförs dessutom i mellanöstern och dödar i de flesta fall bara andra muslimer vilket är oerhört tragiskt - att då sitta på sitt vita feta arsle i norra Europa och oroa sig, oja sig och sprida rasistisk och islamofobisk dynga omkring sig ter sig i mina ögon ganska absurt.

  För övrigt undrar jag över var anonym anser sig finna utrymme till att dra in hedersmord i denna debatt. Vad i hela fridens namn har detta med terrorism att göra?!??!?!?!

  SvaraRadera
 12. @Stuxnet:

  Om man inte förstår att människor känner frustration och ilska över att släkt, vänner, bekanta och andra som man känner gemenskap med lemlästas, mördas, torteras, fängslas enbart för att de råkar bo i områden som är ekonomiskt intressanta för vissa stater, företag och personer samt för att de råkar ha "fel" hudfärg eller religion - Ja, då vet jag inte hur man skall kunna föra en vettig diskussion. Självklart måste man förstå känslan av maktlöshet.
  Att det sedan är fullkomligt sinnessjukt att göra slag i saken och verkligen utföra de handlingar man gör och försöka skada och döda fullkomligt oskyldiga människor som "payback" är en helt annan femma.

  Självklart måste vi inse att man inte kan blanda sig i amerikanska korståg och ekonomisk kolonisering av länder utan att det får konsekvenser.
  Vi har alldeles för okunniga och naiva politiker på ledande positioner. Svenska politiker verkar helt enkelt inte förstå att USA är så genomkorrupt att det inte går att lita på någon som har koppling till Washington.
  Sverige hade under min uppväxt inte varit i krig på nästan 200 år, och det var något som vi var stolta över. Vi var ett neutralt land, ett land utan förpliktelser gentemot någon. Sverige var ett land med riksdag och regering som kunde förhålla sig någorlunda objektiva i olika situationer (även om vi hade en underrättelsetjänst som tydligt valde sida i det kalla kriget och har fortsatt efter det). Vi har alltid gjort fula och äckliga vapenaffärer, men dessa har ökat lavinartat. Idag är nämligen Sverige ett land i krig, vi är ett land som bidrar till människors lidande, som gladeligen säljer vapen till USA, Israel och Saudiarabien världens absolut största säkerhetshot.

  Vi skulle ärligt talat lika gärna kunna sälja vapen direkt till en viss saudisk man som sägs gömma sig på gränsen mellan Pakistan och Afghanistan, om han nu lever. Sverige verkar idag inte för nedrustning i linje med FN:s mål utan verkar idag för upprustning, för krig, för lidande, för förtryck, för flykt, för nöd och för motsättningar.

  Det är en skrämmande utveckling och jag skäms över den!

  SvaraRadera