fredag 16 juli 2010

Tillbaka igen

Jag kan inte låta bli att glädjas över att Zlatan Ibrahimoviç har valt att tacka ja till landslaget i fotboll igen. Jag har alltid varit en Zlatan-diggare och talat mig varm om hans kvaliteter som fotbollsspelare och ofta hamnat i diskussioner med mindre fotbollskunniga människor som stört sig på Zlatans attityd och glömt bort att han är en fantastisk fotbollsspelare, kanske till och med den bästa svensk fotboll någonsin haft till sitt förfogande.

Däremot har mitt stöd försvagats något, inte så mycket pga. hans nej till landslaget utan för hans, eller snarare Mino Raiola (hans agents), turer i Barçelona som syftat till att göra som i tidigare klubbar för att i slutändan få Zlatan såld till en annan klubb. Det finns ett litet problem bara; Barçelona är den största klubben i världen, den anrikaste, mäktigaste, bästa och mest supporterälskade. Man gör helt enkelt inte så i Barçelona och det finns liksom inte någon mening med det då man de facto redan nått toppen.
Raiola är inte bra för Zlatan, och har aldrig varit.
Han har visserligen ordnat sinnessjukt lukrativa kontrakt i superklubbar, men han har imagemässigt och idémässigt varit en katastrof. Nog om detta dock.

Trots allt så gläds jag som sagt över Zlatans comeback. Alla de som hävdar att Sveriges fotbollslandslag är något annat än bättre med Zlatan på plan är fullkomliga idioter fotbollskunskapsmässigt. Zlatan är den absolut bästa anfallare som finns i Sverige, han är dessutom en världsstjärna. Sveriges enda världsstjärna inom fotbollen faktiskt och det är självklart så att det är positivt att han väljer att spela i landslaget igen. Det är också första gången som Zlatan deltar i landslaget då hans klubblagsmässiga situation ser lite svårare ut och därmed första gången som Zlatan faktiskt behöver landslaget. Han har ett helt annat behov och motiv till att prestera än tidigare.

Det är också spännande att comebacken sker nu när landslaget genomgår en generationsväxling med en vänsterkant som är och kommer att vara oerhört spännade att följa. Behrang Safari, Emir Bajrami och dessutom Martin Olsson som alla tre är talangfulla, spännande och VÄNSTERFOTADE! Det är synd om dem att de är aktuella samtidigt för det finns ju dessvärre inte plats för alla tre på vänsterkanten. Däremot är det fantastiskt bra för landslaget att ha en sådan bredd på denna kant. På högerkanten ser det dock lite mörkare ut. Mikael Lustig är väl det troliga alternativet för framtiden och känns helt OK, men bredden är det värre med. Sebastian Larsson är tänkbar att använda som högerback och kanske det bästa alternativet till Lustig. Mittbackarna är också ett problem eftersom båda nu ordinarie mittförsvarare kommer vara i 35-årsåldern vid ett eventuellt EM-slutspel. Det är ju fullkomlit otänkbart. Därför måste vi försöka spela in någon av de yngre mittbackarana. Det är bara det att det inte finns någon självklar arvtagare. Mattias Bjärsmyr har förekommit i trupper, Jonas Olsson likaså och Andreas Granqvist men ingen känns särskilt modern och alla är relativt långa fyrtorn. Var är Sveriges Puyol/ Cannavaro/Piqué/Thiago Silva/Juan/Ricardo Carvalho/Kuffour/ etc.? Dvs. en mer spelskicklig och med och med undantag för Piqué, kortare mittback? Kanske är det att hoppas på för mycket att alla positioner i landslaget skall vara spännande inför framtiden, och följa trenderna i fotbollsvärlden... Jag röstar dock för att Mellberg börjar bänkas när kvalet drar igång och att Mattias Bjärsmyr eller Rasmus Bengtsson i första hand börjar spelas in, troligare än dock kanske att Granqvist får chansen före dessa två. I vilket fall som helst måste något ske på mittbacksfronten. Kanske ska man chansa och ta med någon riktigt ung spelare i lite landslagstrupper såsom Elvin Srbic, eller Ismael Guven. De som är 26-27 är säkert duktiga, men vi måste tänka lite långsiktigt också. Det är svårt att bygga en framtid på spelare som bara har 3-4 eller kanske 5-6 år kvar av karriären. Kom ihåg att Ghana i VM spelade med 19-åringar som mittbackar. Våga Hamrén :) !

Framåt är laget ganska givet skulle jag tro. Anders Svensson, Kim Källström och Pontus Wernbloom som centrala mittfältare, med Bajrami till vänster och Rasmus Elm till höger känns givet. Zlatan på topp likaså.
Dvs.
Startelvan i EM-kvalet bör se ut som följer:
Andreas Isaksson
----------------------
Mikael Lustig/Sebastian Larsson
Daniel Majstorovic
Andreas Granqvist/Rasmus Bengtsson/Mattias Bjärsmyr
Behrang Safari
---------------------
Pontus Wernbloom
Anders Svensson
---------------------
Rasmus Elm
Kim Källström
Emir Bajrami
----------------------
Zlatan Ibrahimoviç

De som i första hand bör vara aktuella för inhopp är naturligtvis:
Martin Olsson
Viktor Elm

Faktum är att detta lag ser riktigt lovande ut och bör kunna ta sig till EM-slutpelet 2012.

Zlatan är perfekt för spelsystemet, de nya unga spelarna har haft lyckade debuter och därmed slipper de spela under pressen att prestera i varje match för att behålla sina platser. Med Zlatan som spets i detta 4-2-3-1-bygge känns framtiden mycket intressant för det svenska fotbollslandslaget. Jag säger som Robert Laul: Tack Zlatan!

1 kommentar:

  1. Elvin Srbic? Hahaha du måste skoja! Visst nu är han skadad men inte ens ordinarie i Div 1 och Vasalund! Ska vi snacka om en ung lovande mittback/mittfältare i samma ålder så är det Alexander Milosevic i samma klubb, klasser bättre än Elvin. Bara fråga vem som helst i klubben eller som har lite koll på fotboll och du kommer få samma svar. Alexander var i Celtic samtidigt som Elvin, gjorde tre mål på tre matcher som mittfältare. Tackade nej till dom då han inte gillar den ligan. Han kommer bli Sveriges nästa stjärna, vänta och se bara. Kom ihåg vem som sa/skrev det först... ;-)

    Mvh Hasse J

    SvaraRadera