tisdag 13 juli 2010

Man kan ju undra...

Jag har ett par gånger gjort DNs valtest för att se var detta placerar mig på partikartan. Resultatet har varit tillfredsställande då jag blivit miljöpartist till 82 % och vänsterpartist till 76 %. Vad som däremot är skrämmande är att se hur oerhört långt ifrån Socialdemokraterna jag ligger enligt detta test. Testen är ju aldrig helt tillförlitliga och hundraprocentiga och kanske är det "fel" frågor som förekommer i testet, men jag skräms ändå över hur långt åt höger Sossarna faktiskt ligger numera. Inga av svaren i testet var överraskande men då man ser det svart på vitt blir det så rysligt tydligt hur illa ställt det är med sossarna.
Jag kommer självklart fortfarande att lägga min röst någonstans inom det Rödgröna blocket i september, men jag tycker att Sossarna måste börja göra lite eftergifter nu. Framförallt kanske när det gäller utrikespolitiken, men även då det gäller skolpolitik och ekonomisk politik. Det duger inte att bara vara överens när det gäller vissa miljöfrågor och jämställdhetspolitik.

Då det gäller IT och personlig integritet tycker sossarna mer som Moderaterna och Folkpartiet än som sina Rödgröna kamrater och svenska folket. Sossarna säger inte kategoriskt NEJ till att stora sjukhus kan säljas till privata företag vilket är upprörande! Sossarna är bestämt emot att papperslösa flyktingar skall ges amnesti och hjälp ifrån Sverige. Sossarna hånskrattar åt arbetstidsförkortningar och inser uppenbarligen inte att det är ett självklart måste i framtiden. Då det gäller betyg finns det uppenbarligen inte en enda pedagogiskt utbildad och på området kunnig person i hela partiet då de ställt sig på den borgerliga sidan även i denna fråga.
Det onödiga kriget i Afghanistan samt deltagande i NATO-insatser verkar inte heller vara ett problem för Socialdemokraterna utan även här ställer man sig mot det svenska folket, mot sina samarbetspartners och på de borgerligas sida.
Euron skall tydligen också införas i framtiden i strid med svenska folkets åsikt, i strid med samarbetspartnernas syn på saken och i strid med vad ledande ekonomer i världen anser. Euron är ett misslyckat projekt redan från början. Det var inte färdigutvecklat då det lanserades ju! Med lite tur kanske de nuvarande problemen kan lösa sig, men jag förstår inte varför man förespråkar en svensk anslutning till den skakiga valutaunionen, och jag förstår inte hur de ovanstående frågorna kan förknippas med någon form av socialism! Vad håller S på med?!
Vidare finns problemet "Förbifart Sthlm", även här vägrar Sossarna att lära sig av sina samarbetspartners. De två partier (Mp och V) som med största sannolikhet innehåller flest på miljöområdet kunniga personer skall man tydligen inte lyssna på. Nej, istället skall man tydligen lyssna på arga och irriterade bilister, borgerliga politiska motståndare, höginkomsttagare i kranskommunerna och det man tycker blir billigast för stunden.

Detta är bara ett urval på 28 enskilda frågor, och på många områden har Sossarna sunda och "ideologiskt korrekta" åsikter, jag menar inte att döma ut partiet som sådant. Socialdemokratin har trots allt gjort Sverige till det relativt öppna och demokratiska samhälle som det är, men de senaste 25 årens extrema högervridning av partiet oroar mig något enormt och jag hoppas verkligen att det samarbete som nu genomförs i och med den Rödgröna koallitionen är ett steg i rätt riktning för partiet. Den "Centerextremism" som Gösta Ekman pratade om i revyn Glaset i Örat gäller nog inte längre Centerpartiet, utan snarare Socialdemokraterna. Det är numera Sossarna som är partiet Lagom. Partiet som står "så inihelvete i mitten".
Jag hoppas dock som sagt att samarbetet med V och Mp blir ett steg närmare den ideologiska grund som partiet skall stå på. Ett steg bort ifrån de mängder av medelålders karriärsgubbar som partiet dominerats av så länge. Jag har absolut ingenting emot medelålders gubbar överlag, men jag har något emot människor som inte lyssnar, som inte vill lära om och som ser politiken som en personlig karriärsmöjlighet snarare än en otrolig möjlighet att skapa, förändra och förbättra livet för alla medborgare i både det nationella och det globala samhället.

Jag vet tyvärr inte om jag själv tror på att Sossarna är på väg åt rätt håll... Vi har ju redan sett exempel på rejäla eftergifter ifrån Mp och V i form av tidigare betyg i grundskolan, en gemensam EU-politik, men det sista som överger människan är ju hoppet, och det är väl vad man får leva på då verkligheten dessvärre inte är så värst upplyftande...

Intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar