tisdag 20 juli 2010

Fler höger än vänster...

Det enda positiva man kan få ur den undersökning som publicerades för ett par dagar sedan är att vänster- + mittväljare utgör över 50 % av väljarkåren.

Det är dock tragiskt att så många människor känner sig som tydligt högerorienterade på den politiska kartan. Jag tror inte att människor riktigt förstår vad de faktiskt menar när de kallar sig höger.
Om man frågar människor om de tycker att ersättningsnivåerna i a-kassan skall vara sämre, sjukförsäkringsvillkoren skall vara sämre och pensionerna skall vara sämre så tror jag inte att svaret skulle bli ja. Om man frågar människor om de tycker att det är rimligt och bra att samhällsklyftorna är stora, ökar och att dessa skall fortsätta öka blir nog inte svaret ja. Om man frågar människor om de tycker att fattiga bara får skylla sig själva så tror jag inte att svaret blir ja. Plötsligt har människor blivit mer vänster, eller möjligtvis mitt, än höger...

Denna undersökning visar tyvärr återigen att människor generellt är ganska dåligt insatta i politik generellt, vad de olika partierna står för och vad ideologierna och visionerna de olika partierna har som grund egentligen innebär.

Jag tror också att allt för få tänker på de konsekvenser det faktiskt får om just de själva blir rikare och tjänar mer pengar.
Fler människor blir därmed fattigare, och andra mister möjligheten att få det bra.

Jag tycker att det är tragiskt att det är mer modernt och accepterat idag att vara egoist och skita i allt och alla än att visa solidaritet med andra människor samt djur och natur.

Låt oss alla hålla tummarna för att detta förändras och att solidaritet, empati och medkänsla återigen kan bli något som är modernt och genomsyrar samhället.

Dessutom får vi hålla tummarna för att alla de väljare som anser sig tillhör mittfåran väljer de bästa mittenpartierna (Miljöpartiet och möjligtvis Socialdemokraterna)!

Sist men inte minst: Om det är så att människor verkligen värderingsmässigt och ideologiskt skulle vara höger i allmänhet så undrar jag varför "de nya moderaterna" ändrat sin retorik för att den ska låta mer vänstervriden än tidigare? Varför försöker moderater hävda att de stå på de små människornas sida och att de slåss för arbetarnas rätt om det vore så att människor verkligen inte var småvänster lite till mans?

Läs också gärna:
Peter Andersson

Intressant

1 kommentar: