onsdag 27 oktober 2010

Borde byta till Greider!

Det är väl knappast min sak, som miljöpartist, att bry mig om vem som skall leda Socialdemokraterna egentligen men jag kan inte låta bli - uppväxt i Socialdemokratin som jag är.
Jag har under ett par år funderat över varför Socialdemokraterna begick misstaget att tillsätta Mona Sahlin och hela tiden funderat på en viss ledarskribent som ersättare. Mona är en skicklig politiker, en nytänkare (i jämförelse med andra sossar) och besitter stor erfarenhet av både med- och motgångar, dessutom är hon kvinna vilket var en mycket viktig sak för partiet. Man ville visa att Sossarna minsann inte var ett gubbparti fyllt av pampar utan ett jämställt och modernt parti. Problemet var att Mona hade för mycket i bagaget och inte hade känts modern sedan 1994 vilket sänkte väljarnas förtroende för henne som statsminister. Det pratas om att sossarna förlorade på det RödGröna samarbetet vilket inte alls är sant. Utan samarbetet hade sossarna gått ännu sämre eftersom de då inte ens hade kunnat erbjuda något regeringsalternativ.
Miljöpartiet tappade enorma mängder väljare på att vara i maskopi med den svagare statsministerkandidaten så jag tycker att det är pinsamt dålig journalistik som bedrivs i media nu där man pratar om att det var Mp och V:s fel att sossarna gick dåligt. Det var helt och hållet sossarnas eget!

Det finns en journalist som skriver om sanningen, nämligen Göran Greider. Greider är själv sosse ända in i benmärgen och ledarskribent på Dalademokraten men inser trots detta att problemet är att sossarna själva inte har förnyats överhuvudtaget på 50 år. Det enda man har gjort är att man har slutat ifrågasätta borgerligheten, slutat ifrågasätta orättvisor, slutat ifrågasätta den fria marknaden, slutat ifrågasätta kapitalismen.
Om ett RödGrönt samarbete skall återupptas inför valet 2014 så måste statsministerkandidaten vara en annan än Mona Sahlin och Socialdemokraterna måste våga förnya sig och staka ut en ny politik för ett annat samhälle än det ultramarknadsliberala som vi lever i nu. Socialdemokraterna skall vara ett parti som står för demokratisk socialism, inte ett marknadsliberalt parti i den fullkomligt sönderplöjda mittenfåran. Är det någon som kan se skillnaden på Moderaterna och Socialdemokraterna idag? Möjligtvis finns skillnaden i att de ena vill ha fastighetsskatt och de andra inte...

Det finns i mina ögon endast två möjliga partiledare för Socialdemokraterna och de heter Göran Greider och Nisha Besara. Greider är kanske det allra bästa alternativet eftersom det inte finns många i detta land med mer kunskap och ideologiskt fotfäste än Greider. Besara som är ledarskribent på socialistiska Dagens Arena vilar också på en stabil ideologisk grund men saknar kanske lite väl mycket erfarenhet för att kunna bli partiledare.

Läs gärna:
Jinge
Lasse Strömberg (Extrem pessimism, men kanske tänkvärt ändå)

Intressant

4 kommentarer:

 1. Jag länkar visst, en eller ett par ggr i veckan och jag har oxo länkat till dig, men till detta inlägg har jag inte fått ngn ping utan upptäckte det via intressant. Ditt eget fel kanske när du inte använder Wordpress. Idag har jag länkat tillbaka till sju bloggar...

  // Jinge

  SvaraRadera
 2. Ha ha, jag ville faktiskt bara ha en reaktion :)
  Förlåt, jag skall ta bort mitt dryga tillägg...

  SvaraRadera
 3. Jag håller med. Det vore fett att se Greider som sossarnas partiledare! :-) Då skulle inte min tilltro till dem vara helt bortblåst.

  Nåja, vill också skänka en stilla reflektion om att det ärar dig att du slagit dig fri från sosseriet. Att våga tänka nytt är inte alla förunnat. ;-)

  SvaraRadera
 4. Börjar mer och mer tro att förnyelsen, borde blicka tillbaka lite på hur det var, innan den här sköt dig själv och skit i andra ideologin som nyliberalismen lyckats få till en sanning. Fast med miljöprofil förstås. Ett rättvisare samhälle som är till för alla helt enkelt. Okej, det låter som en utopi men det vore något att sträva efter. Om Greider skulle funka som partiledare vet jag inte, men fler borde lyssna på honom. Jag gör det ofta.

  SvaraRadera