måndag 25 oktober 2010

När skall karln inför rätta?!

I lugn och ro njuter numera den före detta presidenten George W. Bush av sin pensionsledighet.

Han har skrivit en bok om sin tid som president som snart skall utges. Han håller föredrag och ger intervjuer.
Allt detta trots att Bush är en av de allra största despoter, krigsförbrytare och människorättsföraktare som världen har skådat! Det har passerat ett gäng riktiga mörkermän under 1900-talet såsom Stalin, Hitler, Pinochet, Somoza, Georges Rutaganda, Pol Pot, Saddam Hussein, Ayatollah Khomeini, Ceausescu, Milosevic etc. Bland dessa bör också George W. Bush nämnas för det är inte alla av dessa tidigare nämnda ruskiga män som har lika mycket oskyldigt blod på sina händer som Bush.

Vi har de senaste dagarna fått ta del av Wikileaks rapporter, eller läckta hemliga dokument, om alla de civila människor som föll offer under Irakkriget samt ett stort antal fall där tortyr använts systematiskt i förhörssituationer. 60 % av alla döda var civila under detta folkrättsvidriga krig och den som stod som ansvarig för det hela går idag och klagar över att han får plocka hundbajs i grannens trädgård istället för att klaga över att sitta bakom lås och bom för gott!

Hur kommer det sig att ingen, på någon högre politisk nivå, har krävt att Bush ställs inför rätta?! Hur kommer det sig att denna man får låtsas som att ingenting har hänt? Hur kan han leva med sig själv, trots att han har 100 000-tals civila människors blod på sina händer (om man slår ihop Irak, Afghanistan, Somalia etc.), och detta är bara om man räknar de som haft "turen" att dö av sina skador. Mängder av människor är krigsinvalider, skadade psykiskt, barn föds med missbildningar, de drabbas av svält, törst och ekonomiska bekymmer. Jag hoppas verkligen att historien kommer att döma George W. Bush och sätta in honom i den kontext där han hör hemma.
Vi i Sverige skall inte sitta och tro att vi är duktiga och bara peka finger åt andra då även vår regering och vår industri har ett finger med i spelet. Svenska vapen dyker upp både här och var i världens konflikter och få människor verkar bry sig.
Dessutom verkar alla politiker vara mer rädda om jobben på Bofors än irakiska, afghanska, somaliska, eritreanska, sudanska, kongolesiska etc. etc. människors liv och hälsa. Fy f-n säger jag!
Hur kan jobben på Bofors vara viktigare än mänskliga rättigheter? Viktigare än folkrätten, viktigare än de lagar och regler som finns angående vår vapenexport vilka skall reglera vår försäljning av krigsmateriel men som i praktiken mest fungerar som toalettpapper åt regeringen och de inblandade utskotten?

George W. Bush har tillsammans med Ronald Reagan, Margaret Thatcher och sin far George Bush d.ä. skapat en helt ny värld. De senaste 30 åren har nämligen en värld skapats som inte längre strävar efter fred, en värld som inte längre har någon större framtidstro, en värld där främlingsföraktet, rädslan för det okända och därmed uppdelningen och segregationen blir allt mer markant både nationellt och internationellt. För detta och för alla de tydliga brott mot folkrätt samt mänskliga rättigheter borde George W. Bush skaka galler under de sista åren av sitt liv. Han borde sitta i en cell på Guantanamo i åratal utan kontakt med någon anhörig eller advokat. Han borde utsättas för både musikalisk och temperaturbaserad tortyr i likhet med de fångar han själv höll. Ett öga för ett öga var något som låg Bush varmt om hjärtat under ämbetstiden så han borde ha full förståelse för en dylik behandling.

Intressant

1 kommentar:

  1. Bra fråga! Han borde givetvis sitta bakom lås och bom, precis som övriga terrorister. Men det klart, det är tyvärr en klar fördel att vara en "demokratisk" (valet 2000 valet var såklart tvivelaktigt..) vald president i stora och starka USA. Man kommer inte åt dem så lätt. Tyvärr. Det är tragiskt, framför allt för oss som vill att alla galningar världen över ska mätas efter samma måttstock. Det gör också att världen alltjämt är sjuk i huvudet, bokstavligt talat.

    Bra inlägg förresten!

    SvaraRadera