onsdag 30 juni 2010

Då röstar alltså tant på....

Jag vill påminna om en liten Killing-sketch

Människor i Sverige idag verkar ha ungefär den inställning som Robert Gustafssons tant i sketchen har. De skiter i vad partierna egentligen tycker, tänker, vill och står för. De röstar efter någon slags känsla. Nu är jag väl medveten om att moderaterna, centerpartiet eller andra borgerliga partier inte är detsamma som 1930-talets nationalsocialister i Tyskland, men de står för en mängd mycket märkliga och obehagliga åsikter och samhällsförändringar som jag tycker att människor bör ha i åtanke. Att miljöminister Carlgren just nu lobbar för en nystart på kommersiell valjakt, att man vill fortsätta den sk arbetslinjen genom att hålla fast vid och eventuellt - om möjlighet ges - försämra villkoren för sjuka och arbetslösa ännu mer till förmån för de som redan har ett arbete, en bostad, en stabil inkomst och ett ordnat liv.
Människor som har dessa saker är det inte synd om! De skall ha rättigheter som alla andra, och de skall ha tillgång till samma saker som alla andra, men det är inte dem som samhället behöver stödja, hjälpa och ta hand om! Det är de andra - de som inte har stabilitet i sitt liv, de som inte kan ta hand om sig själva, djuren, naturen och andra som inte har en egen röst i politiken.

Vill vi verkligen att skillnaderna i ekonomi mellan olika samhällsklasser skall uppnå samma nivåer som under 1800-talet? Vill vi att utrotningshotade växter och djur skall skördas, röjas undan och jagas? Vill vi att pensionärer skall ha högre skatt än de som jobbar? Vill vi att statsministerlönen skall fortsätta öka i den omfattning som den gjort de senaste 10 åren? Vill vi att reinfeldt skall få 1000-tals kronor mer per månad i jobbskatteavdrag än en sjuksköterska? Det spelar ju nämligen inte någon roll om sjuksköterskan får 1 %-enhet mer i jobbskatteavdrag, reinfeldt tjänar ca 5 gånger så mycket i månaden (innan den senaste löneökningen) vilket gör att beloppet han får tillbaka är sanslöst mycket högre än de futtiga 100-lappar eller någon enstaka 1000-lapp som sköterskan erhåller. Dessutom är det ju så att detta belopp äts upp av andra avgifter: Höjd a-kasseavgift, höjd fackavgift, högre kostnader för sjukvård, försämrad välfärd etc. Det är nämligen så att vi inte kan få dessa skattesänkningar utan att detta får konsekvenser!

Konsekvenserna blir naturligtvis mindre pengar i statskassan, mindre pengar att fördela, mindre pengar som går till skolor, vård, omsorg, sjuka, pensionerade, arbetslösa, djur- och naturvård, kollektivtrafik och annat som är samhälleligt del- eller helfinansierat. Detta gör kanske ingenting för den enskilda personen så länge inte olyckan är framme, men dessvärre händer det att olyckan är framme. Vem som helst kan bli av med jobbet, bli av med huset, bli av med en arm, bli funktionshindrad på ett eller annat sätt.
Det verkar som om människor glömmer bort det och dessutom blir alltmer ovilliga till att hjälpa andra samhällsmedborgare som råkat ut för olyckan på ett eller annat sätt.

Min bedjan lyder nu:

Snälla " herr och fru Svensson" kom ihåg solidariteten i höstens val. Kom ihåg att fattiga människor också har rätt att leva, tänk på att alla människor kan drabbas av fattigdom, kom ihåg att vårt samhälle bygger på solidariteten gentemot våra medmänniskor, vår natur och våra kommande generationer och att vi är beroende av varandra och varandras välvilja.
Kom ihåg att det finns en risk för att våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn inte får se varg, val, rödspov, tiger, gråsäl eller fjällräv i naturen. Inte får smaka torsk, ål eller tonfisk, att de inte får njuta av den vackra backsippan.

Mer än var femte däggdjursart (23 %) är utrotningshotad, 13 % av alla djur- och växtarter är utrotningshotade.

Kom ihåg att det finns en risk att våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn tvingas leva i samhällen som påminner mer om samhället i "Flykten från New York" än "Änglagård". Är det något vi ska bidra till? Är det något som "balans och ordning i de offentliga finanserna" och "mer pengar i plånboken" är värt? Ta er tid att läsa, sätta er in i och lyssna till vad partierna faktiskt tycker och vill och försök att analysera konsekvenserna av det de vill och säger istället för att bara rösta på det ni gjorde senast eller det som känns bäst.


Intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar