fredag 28 maj 2010

Några saker som inte kan lämnas därhän...

Först och främst upprörs jag över människors likgiltighet inför att det finns de på vår jord som har större problem med sitt "livspussel" än vad "Svensson" har. Jag har den senaste tiden fått en obehaglig insikt i hur lite folk i allmänhet bryr sig om andra; hur lite man bryr sig om att kvinnor och flickor lemlästas i Afrika, att  barn tvingas leta mat på soptippar i Dhaka eller New Dehli, att det finns sjukdomar som dödar mängder av människor trots att det finns enkla botemedel att få för en ytterst liten summa pengar. Då blir det en fruktansvärd provokation att läsa om att Carolina Gynning shoppar loss för ca 20 000 kronor i månaden! För 20 000 kronor skulle man kunna behandla inte mindre än 4 000 barn mot Malaria till exempel! Det får mig att må illa att det dessutom finns de som spenderar ännu större belopp än Gynning på krimskrams och skit istället för att låta sina överflödiga pengar göra lite nytta!

Jag upprörs också över att BP tydligen eventuellt kunde ha gjort något för att stoppa olyckan i Mexikanska Golfen! Djur dör, människor riskerar att dö i sviterna efter olyckan, och mångas försörjning har försvunnit!
Konsekvenserna är oerhörda, obehagliga och skrämmande, och varför skedde det hela? Jo, för att vi tycker att det verkar vara en god idé att pumpa upp fossila vätskor - fossila vätskor vilka vi har fått för oss är värdefulla - och som legat alldeles utmärkt begravda under lång tid och borde fått fortsätta vara begravda långt ned i jordens innanmäte.
"Det svarta guldet" är en kletig sörja som bara har orsakat, orsakar och kommer att orsaka skada, död, krig, miljöproblem etc.

Att president Obama nu förväntas kräva hårdare krav på oljeborrningar till havs leder självklart ingenstans. Vare sig säkerhetskraven är höga eller ej så finns alltid en risk att olyckor sker. Konsekvenserna är alltför ödesdigra för att riskerna med offshore-borrning skall ignoreras! Oljeborrning måste få ett slut, inte senare, utan NU! Detta handlar inte bara om offshore-borrning utan ALL borrning efter råolja.

Man måste sluta upp med att transportera olja över hela jordklotet och riskera att oljetankers går på grund på biologiskt värdefulla korallrev, eller andra värdefulla platser och detta stopp måste ske NU NU NU! Vi måste sluta bortse från vår ödesdigra påverkan på naturen, sluta bortse från att det vi gör här och nu får mycket ödesdigra konsekvenser för framtida generationer människor och djur, och det måste vi sluta med NU NU NU!
Vi måste inse att vi inte har någon rätt att exploatera och förstöra jorden för vår egen vinnings skull utan hänsyn till den ekologiska balansen, och det måste vi inse NU NU NU.
Naturen har klarat av att reglera sig själv alldeles utmärkt under många herrans år, och behöver varken vår hjälpande, eller stjälpande hand!

Intressant

1 kommentar:

  1. Tror hon får det mesta gratis, för att få oss andra att shoppa mer. Förstår inte hur dom tänker, när sådana människor visar upp något, får jag avsmak för det. Skämms lite över mitt eget shoppande förra månaden. Brände 14000 på en cykel. Men jag älskar den, även när det spöregnar. Så jag får väl se den som en miljöinvestering., för den används. Om två veckor cirka, släpper jag inlägget om Gore Island, ifall du vill hänga på.

    SvaraRadera