fredag 23 april 2010

Bangkok i kaos!

Thailand kallas ett turistparadis, men sanningen är att landet är allt annat än ett paradis. Politiskt är det raka motsatsen och har så varit under mycket lång tid. Landet har styrts av envoldshärskare och militärdiktaturer sedan 1100-talet, men fick sin första lagstiftande församling 1932 vilket åtminstone lade en grund för utvecklande av något som kunde liknas vid en demokrati, landet har dock inte lyckats riktigt med att ta steget mot demokrati utan de rikare samhällsklasserna har hållit hårt i sina slantar och rättigheter. Mellan 1997 och 2006 var Thailand dock mycket nära att kunna kallas en demokrati då alla röstberättigade för första gången hade fått rösta till båda parlamentets kammare.

Säga vad man vill om Shinawatra, men då han avsattes grusades hoppet om ett bättre liv, och drömmen om att slippa fattigdomen totalt för många - framförallt landsbygdsboende - i landet. Efter 2006 har inte Thailändarna sett röken av någon folkvald regering och lagstiftande församling och det är orsaken till de kravaller som vi nu ser.

Allt för få turister är, och har varit, medvetna om vilket politiskt klimat de reser till när de reser till värmen, naturen, sanden och havet, enligt mig. Thailand har ingen demokratiskt vald regering, landet styrs av en maktelit vilka anser att fattiga människor skall ha en halv röst i parlamentsvalen medan "eliten" ska ha två röster per person.
Att landet har hållits från att utvecklas till en fullfjädrad militärdiktatur kan vi tacka kärleken till kungen för. Kung Bumibhol har trots att det strider mot konstitutionen ständigt medlat i politiska konflikter under sina 60 år vid tronen, men är nu dödssjuk och för svag för att ingripa.

Jag är djupt oroad över utvecklingen i mitt senaste hemland men hoppas verkligen att premiärminister Abhasit tar sitt förnuft till fånga och utlyser nyval NU! Det går inte längre att försöka kämpa emot

Intressant

1 kommentar:

  1. Har själv varit där nere, turistparadis, visst. Men vad man upplever är nog egentligen bara att vi är så mycket rikare än dom. Sen glider vi runt på barer och stränder som en tillfällig överklass.Nitton militärkupper om jag minns rätt. Hoppas dom slipper den tjugonde.

    SvaraRadera