lördag 1 maj 2010

Sannolikhetsmonologen blir aktuell igen:

Tage Danielsson talade om Harrisburgolyckan i sin sannolikhetsmonolog ur revyn "Under Dubbelgöken" 1979-1980. Då handlade det om att man såg en kärnkraftsolycka som så osannolikhet att man var tveksam till om det verkligen hände. Nu handlar det om oljeutsläpp i Mexikanska Golfen som var så osannolika att man nog på BPs huvudkontor fortfarande är tveksamma till om det verkligen har hänt. Det är sinnessjukt att det finns så många individer som tror att vi är ekonomiska varelser - varelser som inte behöver ta hänsyn till ekologi och natur.

Man kan bara försöka upplysa dessa om och om igen att vi är ekologiska varelser, beroende av naturen, beroende av det ekologiska system vi befinner oss i, och beroende av det enda jordklotet vi har och känner till.
När ska mänskligheten komma till insikt?!

Birger Schlaug har idag skrivit i DN om första maj, om den alltför likriktade politiken som de båda blocken för. Det är dags snart för våra politiker att vakna upp till verkligheten, att tänka nytt, att göra sitt jobb som politiker - dvs. vara visionärer och våga styra, våga göra reformer, våga vara obekväma för den ekonomiska eliten, våga vara obekväma för de som har fastnat i tron på att det som fungerade förr nödvändigtvis måste fungera även nu och för alltid.

Första maj var en gång i tiden arbetarnas dag då de fick chansen att visa sitt missnöje med den situation de befann sig i, det lagliga slaveriet och det förtryck som de styrande i samhället utövade på de som inte hade de ekonomiska möjligheterna att styra över sina egna liv.
Första maj idag är mest ett nostalgiskt jippo där inte nya tankar och idéer föds, ingen riktig kamp utförs. Man verkar ha glömt vad som var och är syftet med firandet av första maj.

Första maj är inte de grönas dag utan socialismens dag, men det är också solidaritetens dag. Alla vi som känner solidaritet med naturen, ekologin, alla människor och framtida generationer kan också demonstrera och visa vårt missnöje på denna dag, lika gärna som de som tillhör vänsterkanten i politiken. Vi om några borde ha en vision om ett annat samhälle och en tro på ett alternativ till den eviga tillväxten! Vi ska inte acceptera att oljebolag fortsätter att förstöra vår natur pga. oaktsamhet och ignorans. Vi kan inte acceptera att ekonomi går före ekologi, och att pengar och geografi avgör människors värde och rättigheter.

Upp till Kamp!


Intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar