fredag 26 mars 2010

Vad hade hänt om om fanns...?

Jag sitter och funderar lite granna över den upprörande storyn som SVT-programmet "Uppdrag Granskning" visade i förrgår om "Oskar" och "Linnea".
Jag har läst en hel del bloggar, nyheter och bevistat ett antal facebooksajter sedan dess och slås av vilken utbredd förståelse som finns, inte bara för våldtäktsoffren, utan också för förövaren.
Visst finns också ett hat och förakt mot handlingarna som pojken begått och en upprördhet över människorna i Bjästas kränkningar och mobbning av offren, men hela tiden finns något slags "tycka synd om"-mentalitet, och förståelse för pojken som jag ändå undrar lite över, och dessutom inbillningen om att det som skett i Bjästa är unikt och inte skulle kunna inträffa någon annanstans, ungefär som att Knutbymorden inte skulle ha kunnat inträffa någon annanstans i vårt fina "helyllesamhälle".

Jag undrar inte av anledningen att jag inte tycker att det skall finnas en förståelse och tankar om bakomliggande orsaker, utan för att jag vet att tonen hade varit betydligt mycket hårdare och mer fördömande om våldtäktsmannen hade överensstämt med gemene mans bild av hur en våldtäktsman skall se ut och vara.
Vad hade exempelvis inträffat om våldtäktsmannen varit av utomeuropeiskt ursprung? Tror ni att ett helt samhälle hade ställt sig bakom denne, och om samhället mot förmodan hade ställt sig bakom, tror ni då att det hade funnits samma typ av förståelse för "den stackars pojken",i medier och i fikarum i övriga landet?
Det tror inte jag för då hade den lilla rasisten som gömmer sig inom de allra flesta människor kunnat skylla allting på att pojken och de som stöttade honom är annorlunda och det är anledning nog till varför sådant sker. Det blir mer problematiskt för människor när ett samhälle och en pojke med en till synes liknande bakgrund som de allra flesta, beter sig på det sätt som varit fallet i Bjästa. Det vi nu fått upp ögonen för är ingenting annat än hederskultur i svensk tappning.


Det finns fler som funderat över saken och jag tycker att reflektionen är oerhört intressant. Det påminner mig lite om filmen "Juryn- a time to kill";

En liten afro-amerikansk flicka våldtas och misshandlas av några rednex, flickans far tar ut sin hämnd genom att döda förövarna då han befarar att männen inte kommer dömas för brottet. 
Faderns försvarsadvokat ber under sin slutplädering juryn att blunda och berättar sedan för dem hela händelseförloppet rörande våldtäkten av den lilla flickan, med de avslutande orden: "föreställ er nu att flickan är vit"...

Det blir ju omvänt i det aktuella fallet men jag tror som sagt att "Svenssons" dom hade fallit betydligt mycket hårdare på en 15, 16-årig kille med invandrarbakgrund, eller för all del på en lätt förståndshandikappad 45-åring med vårtor i ansiktet.

Nu då det rör sig om en pojke som av sin omgivning beskrivs som en sk. "schysst kille", (vilket han bevisligen inte är utan en pojke som har fått en mycket snedvriden bild av kvinnor och sexualitet) så finns som sagt en förståelse och människor som bryr sig om bakgrund och omgivning och försöker hitta förklaringar till varför pojken gjort som han gjort. Frågor ställs som "hur har det kunnat bli så här", "Varför reagerade samhället som det gjorde", "Varför tog så få flickans parti"? Man oroar sig också för att pöbelns pendel skall svänga.

Detta är bra och helt rimligt för man skall aldrig döma någon i blindo.
Det är ju bara det att det trots allt är så att andra brott - som inte begås av "en schysst kille" i ett helsvenskt samhälle i södra norrland - också har bakomliggande orsaker, och förklaringar.

Varken i  fallet "Oskar, Linnea och Jennifer" eller i några andra fall så är de här bakomliggande orsakerna självklara förmildrande omständigheter, i vissa fall kan de naturligtvis vara det, men det är trots allt så att man som straffmyndig förväntas förstå konsekvenserna av sina handlingar och vara medveten om vad som är sk. rätt och fel i samhällets ögon åtminstone oavsett vilken miljö man vuxit upp i.

Vi ska inte tro att en rutten kvinno- och människosyn inte existerar i vårt land och bland etniska svenskar. Den är minst lika utbredd där som hos andra grupper i samhället! Låt oss hoppas att denna historia kan få ett slut för alla berörda parter nu då flickorna har fått en viss upprättelse (som naturligtvis aldrig tyvärr kan ta bort och förringa händelserna), och låt oss hoppas att man dömer alla våldtäktsmän, våldsverkare och alla former av onda handlingar efter samma måttstock vem som än begår dem.


Intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar