söndag 3 januari 2010

Vargjakten

Många var motståndare till vargjakten och varnade för att den dåliga koordineringen mellan länsstyrelserna skulle resultera i en okontrollerad hetsjakt och masslakt. Vad skedde? Jo precis det som det som varnats för.

Alltför många vargar sköts redan första dagen av jakt. Mer än 10% av den svenska vargstammen är alltså utraderad och troligtvis är det inte de minsta och svagaste vargarna som valts ut av jaktlagen. Den "licensjakt" som nyss är avslutad kommer få mycket ödesdigra konsekvenser, var så säkra. Vår vargstam kommer svårligen överstiga 200 djur nästa år inklusive årsvalparna och den jakt som nu utfördes är förhoppningsvis den enda som dessa jägare kommer uppleva under sin livstid för om vi får ett regeringsskifte i höst så hoppas jag verkligen att idiotin med licensjakt på varg åker ner i papperskorgen, då vi har åtminstone två kloka partier i Sverige som hamnar i regeringsställning. Vår representativa demokrati verkar fungera halvbra då endast två av riksdagspartierna företräder folket och de andra fem partierna företräder en liten lobbygrupp av djuruppfödare och jägare. Jag säger inte att jakt på varg aldrig kommer att bli aktuell eller i värsta fall nödvändig men idag då stammen är så liten och genpoolen ur vilken den stammar är extremt begränsad så är jakt inget genomtänkt beslut. Att vi har haft enskilda vargforskare som gått ut i medierna och gett sitt stöd till jakten är verkligen en ögonbrynshöjare, men knappast något som alla forskare på varg skulle ställa sig bakom.
Djurskyddsorganisationer och naturskyddsföreningen har uttalat sin avsky och bestörtning över vargjakten och hur den gick till. Det fanns inga som helst planer på avskjutning av sjuka och skadade djur. Istället fanns det en trofé som hägrade för jägarna, nämligen att skytten får behålla skinnet av den varg de har skjutit. Är regeringen inte klok undrar jag då!! Hur kan man ge 12 000 jägare i uppgift att urskiljningslöst gå ut och skjuta rovdjur i vetskapen om att man får ta hem ett vargskinn. Tror ni då att jägarna väljer att skjuta någon enstaka valp, eller kanske en varg med en hudsjukdom? Nej självklart väljer de så praktfulla exemplar som möjligt. Att miljöminister Carlgren säger att ett skäl till jakten är att ge större möjligheter för invandrande vargar att fortplanta sig för att utöka genpoolen, men hur vet vi att inte invandrade vargar sköts? Det återstår att se då alla avlivade vargar skall analyseras, min förhoppning är nästan att man ska komma fram till att "fel" vargar sköts, då detta skulle resultera i att nästa jakttillfälle flyttas långt fram i tiden. Vi kan inte fortsätta bosätta oss i vargens område och tro att vi äger all rätt till områdena. Vi måste förstå att vi människor är en del av naturen och naturens kretslopp. Dödar vargen inom sitt revir så gör den det, det har den rätt till. Precis som vi har rätt att döda en varg som är inne i en hage och attackerar tamboskap. Så länge man har gjort allt för att förebygga att detta inträffar. Dvs. satt upp elstängsel etc. etc. Jägare som jagar med löshund väljer själva att utsätta sin hund för fara. Om då hunden stryker med så är det naturligtvis beklagligt och oerhört uppslitande för jägaren med familj, men återigen så fungerar naturen så. Hunden ses som en inkräktare i många fall i vargarnas revir och skall därmed jagas bort eller i värsta fall dödas. Det är helt naturligt.
Låt oss nu hoppas att vi sett det sista av vargjakt på mycket, mycket lång tid.

1 kommentar:

 1. Hej!

  Den 17 Januari kl 14:00 ska en manifestation hållas på Mynttorget i Gamla Stan i Stockholm!
  Det är ytterst viktigt att vi är många den dagen. Jag ber om hjälp här. Även om DU inte kan komma kanske du känner någon som kan? Ni som är med i FaceBook kan använda er av linken nedan.
  Klicka på länken eller kopiera den och sätt in den i ditt adressfönster och bjud in mer folk, uppmana dom att i sin tur bjuda in fler. Så att stafettpinnen förs vidare hela tiden.
  Har ni frågor så maila till vargmanifest@gmail.com.

  Tack för er hjälp!

  http://www.facebook.com/event.php?eid=263619581162&ref=mf#/event.php?eid=243959427594&index=1

  SvaraRadera