måndag 28 december 2009

Decenniekrönika

Så var det dags också att summera det första decenniet på 2000-talet. Vad har skett? Vad har inte skett? Vem har kommit, vem har gått etc. etc.

Denna text kommer att kompletteras löpande under den närmsta tiden.

Den kanske största eller åtminstone mest konsekvensrika och omvälvande händelsen under 2000-talet är tveklöst 9/11-attackerna emot World Trade Center i New York City 2001. Man kan ju undra hur världen hade sett ut utan dessa attacker. Den då ganska nytillträdde presidenten George W. Bush hade tidigare sagt sig vara relativt ointresserad av utrikespolitik och ville koncentrera sig på att jobba på hemmaplan. Det kom att bli det han ägnade minst tid åt under sin 8 år långa presidentperiod. Bushs reaktion på attackerna i första ledet var väl varken ologisk eller oväntad. Han försökte agera landsfader och uttala det som alla människor i hela USA och i många andra länder kände då attacken inträffade. Man ville finna en syndabock snabbt och ställa denna till svars. Hur det hela kom att bli ett krig emot talibanregimen är ju lite märkligt även om man hade vissa uppgifter om att Usama Bin Laden eventuellt gömde sig i grottsystemen på gränsen mellan Afghanistan och Pakistan. Men sagt och gjort med FN:s godkännande attackerades ett av världens fattigaste och mest härjade länder och den fruktansvärda och sinnesjuka talibanregimen trängdes bort från makten. Så långt var väl det hela en ganska lyckad operation. Men nu råkade ju vara så att kriget var inte slut i och med detta, nej det fortsätter fortfarande och man har inte kommit ett dugg närmare ett slut nu än vad man gjorde för 8 år sedan. Det kommer aldrig gå att skjuta och kriga in ett demokratiskt tankesätt hos folk. Revolutioner måste komma inifrån annars kommer de aldrig att bli effektiva (dvs. om de ens blir effektiva då...) det borde man lärt sig av historien.Attackerna fick också en hel värld att känna avsky och skräck gentemot Islam och muslimer som religion respektive religionsutövare, vilket är oerhört tragiskt då Islam i sig inte alls är en särdeles agressiv religion. Precis som de flesta andra religioner förespråkar även Islam försonande och kärlek till sin nästa. Problem finns dock i att mullor, imamer och andra äldre män har totalt tolkningsföreträde och de är de enda som får tolka koranen. Det är ingenting för gemene man att syssla med vilket tyvärr gör att religionen blir ett viktigt maktredskap i den muslimska världen. Islam är ett politiskt redskap precis som bibeln också var en gång.

Islam skulle antagligen behöva en Martin Luther som spikade upp sina teser på kyrkporten i Wittenberg och förändrade kristendomen och dess utövning totalt för all framtid.
Det är verkligen oroväckande att världen blivit mer splittrad än tidigare under de senaste 10 åren. Gapet till mellanöstern bara växer. Européer anser sig ha allt mindre gemensamt med människor från mellanöstern och centralasien och vice versa. I den tid som vi befinner oss i - med en jord som riskerar att dö, eller åtminstone en mänsklighet som riskerar att dö ut, borde vi krypa närmare varandra och kämpa mot en gemensam fiende nämligen klimathotet.
Det finns inget som försonar som en gemensam fiende.
Om Usama Bin Laden fortfarande är i livet, vilket ingen verkar veta säkert, så är han en gammal man som inte varit i kontakt med hygieniska förhållande eller ordentlig sjukvård på 8 år. Han har troligtvis en mängd krämpor och fungerar mer som en symbol än som en ledare över en stor organisation. Numera är Al-Qaida mest ett internetfenomen såsom jag har förstått det. Dvs. någon egentlig samordnande organisation finns inte utan det finns en mängd mindre organisationer eller civilister som anser sig företräda Al-Qaida eller utföra dåd i Al-Qaidas namn.

Hela det senaste decenniet har präglats av kampen mot terrorismen och debatten om att klimatförändringarna är människopåverkade eller ej. Detta har varit och fortsätter antagligen vara de två stora säkerhetspolitiska hoten för framtiden och två saker som dagens politiker måste komma till rätta med för att mänskligheten ska kunna ha en fortlevnad. Tyvärr tror jag inte att terrorism kommer att kunna stoppas helt och hållet och framförallt inte då man som nu enbart inriktar sig mot islam och den islamiska terrorismen. Det var inte alls länge sedan man i västra Europa hade en aktiv irländsk republikansk armé som utförde terrorattentat som dödade människor och i Spanien är fortfarande baskiska separatistgruppen E.T.A aktiv och utför bombdåd med jämna mellanrum. Visst att man inte ska vika sig för grupper som använder terror som vapen men kanske borde man anstränga sig mer ifrån myndigheters håll att lyssna på de skäl till varför dessa grupper känner sig förfördelade och felaktigt behandlade. Finns det en majoritet i Baskien (vilket jag inte vet om det finns, eller ej) t.ex. som inte vill tillhöra Spanien, varför ska de då göra det?

Klimathotet är någonting däremot som ligger inom politikernas makt att eliminera. Att klimatförändringarna på vår jord är människopåverkade råder det idag ingen som helst tvekan om. Om det sedan är i hög grad eller ej spelar ingen som helst roll. Vi ska INTE fortsätta att bidra till massflykt, utdöende av djur- och växtarter och konflikter beroende på brist på rent dricksvatten och mat! Vi kan förhindra det, så låt oss börja NU och inte sen!

Vi har under 2000-talets första decennium också fått se framväxten av Idol- och talangprogrammen i TV, vilka enligt mig fullständigt urholkat musikskapandet. Aldrig tidigare har så mycket värdelös dynga spytts ut av skivbolagen.
Och detta i en tid då nedladdningen av gratismusik ökat något enormt. Skivbolagen har inte hängt med i den tekniska utvecklingen och deras panikartade försök till svar emot minskade skivintäkter har varit lama, ineffektiva och ogenomtänkta, enligt mig. Visst har det funnits guldkorn i både Idol, X-factor och talangprogrammen, men dessa artister hade säkerligen kunnat slå igenom ändå, och vi hade kunnat slippa mobbnings-TV och en massa falska toner och pinsamma försök att bli känd.

2002 infördes Euron i de flesta EU-länder. Denna övergång till en gemensam europeisk valuta har naturligtvis sina fördelar, men också en hel del nackdelar och att Sverige hittills stannat utanför kan vi skatta oss lyckliga för eftersom vi annars hade stått på ruinens brant vid ett flertal tillfällen inklusive just nu då åtminstone tre euroländer i det närmaste riskerar nationell konkurs.

Senare under året 2002 antar FN:s säkerhetsråd en resolution som fastslår att Irak skall göra sig av med alla sina massförstörelsevapen. Detta grundat på lösa anklagelser som amerikanska underrättelseorganisationer såsom CIA samlat på sig. Några egentliga bevis för att massförstörelsevapen såsom kärnvapen, gasbomber och biologiska vapen, existerade fanns inte. Trots detta fortsatte den amerikanska regeringen med George W. Bush i spetsen sitt korståg. Man hävdade att Saddam Hussein var ett av de farligaste hoten mot världsfred och att han hade stora lager av vapen som kunde döda och skada mängder av människor, och att Saddam dessutom gav ekonomiska bidrag till terrororganisationer. Trots att FN:s vapeninspektörer inte kunde finna någonting överhuvudtaget i landet så bestämde sig USA för att tillsammans med Storbrittanien och en koalition av ett antal andra länder invadera Irak. Trots detta brott mot folkrätten och de hundratusentals offer som kriget fick så har George W. Bush inte ställts inför rätta vid domstolen i Haag och den andra ledaren vid denna invasion Tony Blair har efter sin avgång istället blivit ambassadör och ledare för "mellanösternkvartetten" som består av USA, Ryssland, EU och FN med mål att förhandla och få ett stopp på konflikterna i mellanöstern och då främst Israel-Palestina. Kan man välja ett sämre sändebud?!

Vad skedde då i Sverige på 2000-talet?
Idiotin med privatisering av statliga företag nådde nya höjder då staten sålde ut 50% av Telias aktier. Dvs. man sålde ett företag till svenska folket som det svenska folket redan ägde (!) och fick på så sätt in lite extra pengar i form av förtäckta skatter. Priset på aktien rasade dessutom vilket gjorde att de som gjort inköp av denna aktie förlorade en hel del pengar. Lurendrejeri skulle jag vilja kalla det! Dessutom gav post- och telstyrelsen senare detta år ingen licens till Telia för utbyggnad av 3G-nätet och Telia förlorade ännu mer i värde.
2001 lades den gamla välfungerande posten ner för att ersättas av svensk kassaservice och paketutlämning skulle framöver ske vid närmsta snabbköp eller tobaksaffär. Dessutom skulle man leta sig halvt fördärvad för att finna ett ställe som sålde frimärken, varför denna omstrukturering skulle äga rum förstår nog ingen.
2001 ägde också de mycket debatterade och omtalade "Göteborgskravallerna" rum. En orgie i idioti och brist på känsla från polisens sida. Visst fanns det orosmoment och människor som ute efter att bringa oordning till EU-toppmötet men det som utspelade sig i Göteborg var i grund och botten polisens fel och att inte fler människor inom polisväsendet ställdes till svars för detta tycker jag är obegripligt och pinsamt.
2002 mördades Fadime Sahindal i Sverige och detta drog igång en jättedebatt om "hedersmord" och annat hedersrelaterat våld. Det är alltid positivt då gömda problem kommer upp till ytan, men återigen har tyvärr debatten inriktat sig mot att finna syndabockar vilket resulterat i rädsla och förakt för muslimska kurder och en allt för ofta ruskigt onyanserad bild i media.

Rasismen har tyvärr i och med den nyfunna skräcken inför islam blivit alltmer accepterad och att säga nedvärderande saker om Islam som religion eller om muslimer i allmänhet, helt utan belägg verkar numera vara OK. Det är en utveckling som vi naturligtvis måste vända på under nästa decennie. Sverigedemokraterna är för guds skulle på väg in i riksdagen! Tänk efter lite gott folk och sluta att bara använda er rösträtt som protest mot etablissimanget. Det kan få ödesdigra konsekvenser!

Tyvärr fortsätter den islamiska terrorismen 2002 att skörda fler offer vilket fortsätter att spä på folks rädsla. Det människor ibland verkar glömma bort är att det precis som i kristna samfund och samhällen finns såväl moderata och reformerta som desperata och fundamentalistiskt troende.

2001 och 2002 innebar också det absoluta slutet för Eurovision Song Contest som trovärdig tävling och underhållning, då dominansen från öst inleddes då Estland vann 2001 för att sedan vara värd året efter då grannlandet Lettland tog hem tävlingen.
För min del dog egentligen tävlingen dock då man tog bort orkestern.

2000-talet har också präglats av Israels fortsatta apartheidpolitik på Västbanken och Gazaremsan. Afghanistankriget verkar aldrig ta slut, men har ju i dagarna tagit en ny vändning då det börjat pratas om fredsförhandlingar. Låt oss hoppas att det kan leda till ett slut på stridigheterna!

Vi fick också i Sverige uppleva ytterligare ett ministermord, denna gång klarades det upp, men tyvärr har det lett till ett större avstånd mellan politiker och "vanliga" människor som är mycket tragiskt. Att lilla Sverige under 25 år varit med om att en statsminister och en utrikesminister, blivit mördade är ju inte någonting annat än fullkomligt sinnessjukt!
Låt oss hoppas att det aldrig någonsin sker igen och låt oss hoppas att vi kan komma tillbaka till ett samhälle där statsministern, som Per-Albin Hansson gjorde på sin tid, kan cykla till jobbet!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar