lördag 26 december 2009

Årskrönika

Så var snart ytterligare ett år över, och även ett helt decennium. Vi går nu in i 2010-talet. Vad har då hänt de senaste 10 åren? Massor, och det kommer behandlas i en annan krönika, först skall 2009 nämligen behandlas och analyseras lite granna;

Vad hände 2009? Jo Israel fortsatte sin makabra slakt av palestinier på ockuperade och annekterade områden senast igår dödades 6 palestinier på Gaza av israelisk militär och som vanligt var de dödade misstänkta terrorister och mördare. Men fick de någon rättegång? Nej, det har man tydligen inte något intresse av eftersom det skulle kunna visa siga att "terroristerna" var oskyldiga! Frågan är när omvärlden skall sätta stopp för denna statsterror och slakt av oskyldiga, frihetskämpar och grogrund för rekrytering av terrorister. Det borde vara en lika hög prioritet på detta som att stoppa talibanerna i Afghanistan, eller Saddam i Irak. Jag läste förresten att efter att talibanregimen tappade makten i Afghanistan så har opiumodlingen och exporten av opium ökat lavinartat. Jag förespråkar verkligen inte en återinstallation av talibanerna men man måste kunna sätta stopp för opiumsmugglingen som orsakar enorma problem och kostnader i hela världen.
Åter till Israel; en olaglig kärnvapenmakt, som vägrar släppa in FN:s kontrollanter, som vägrar samarbeta överhuvudtaget med FN. En nation som ockuperar och har annekterat mark som inte tillhör dem och som aldrig givits till dem. Det är en nation som står i tacksamhetsskuld till hela FN, men som vägrar finna sig i att regler och lagar även gäller för dem.

2009 var också Barack Obamas första år "på tronen" eller i alla fall i Vita Huset. Jag och många med mig hade stora förhoppningar på att förändringarnas tid var här och att USA skulle ta ett stort kliv mot att skapa försoning i världen. Så har tyvärr inte skett. Visst Obama har inlett stängningen av Guantanamo-fängelset, men enbart för att flytta de flesta av fångarna till amerikansk mark. Vissa av dem kommer få sin rättegång, antingen civil eller inför krigsrätten. Men ett par hundra fångar kommer fortsätta sitta av obestämda straff utan rättslig prövning under den märkliga ursäkten att de är "illegala kombatanter". Obama har också misslyckats med att ta initiativ emot ett miljövänligare USA. Kanske borde herr Obama snegla på den kaliforniske guvernören Arnold Schwarzenegger (jag trodde aldrig att jag skulle yppa dessa ord, hahaha). "The Guvernator" har nämligen vågat det som presidenten inte vågar. Han har vågat ta kampen emot både olje- bil- och vapenindustrin och genomfört vissa gröna skatteväxlingar och satt hårt mot hårt för att få industrin att förstå att det är dags att bry sig om vilka konsekvenser tillverkning och förbrukning faktiskt får.

Barack Obama fick fredspriset till Alfred Nobels minne, men har inte visat sig värdig detta pris på något sätt då han istället för att öka den civila närvaron och den humanitära hjälpen i Afghanistan valt att öka den militära närvaron istället vilket lett till ökade stridigheter och fler döda än på många år i det härjade landet. Nej skärpning herr Obama om du ska kunna få godkänt betyg i slutet av din presidentperiod!
Det enda som Obama HAR lyckats med enligt mig under sitt första år är att genomföra den största hälsoreformen i landet på 40 år! Äntligen kan fattiga människor i USA få tillgång till försäkringar och ett socialt skyddsnät. Man behöver inte längre oroa sig på samma sätt för att bli sjuk, gravid eller skadad i världens rikaste land!

I Sverige har alliansen tappat fotfästet och ser nu ut att sjunka allt djupare, vilket gläder mig mycket! Jag hoppas verkligen att svenska folket tar sitt ansvar och går och röstar rödgrönt (helst grönt då) i september så att vi får ett regimskifte igen i Sverige. Ordningen måste återställas och det sociala skyddsnät som varit Sveriges räddning och som gjort att vi inte har så många som lever på eller under fattigdomsgränsen måste återinföras!
Jag skulle så hemskt gärna vilja se Maria Wetterstrand som stadsminister, men tyvärr kommer väl inte det ske. Vinner de rödgröna tar ju Mona Sahlin den positionen automatiskt som ledare av det största partiet trots att fler människor egentligen vill se Wetterstrand som regeringens ledare...
Varför har då alliansen rasat så? Jo, deras fruktansvärt misslyckade hantering av den ekonomiska krisen som främst drabbade bilindustrin i Sverige gjorde dem till stora syndabockar. Den som framförallt bär skulden är Maud Olofsson. Det är synd för Reinfeldt faktiskt att han har en så inkompetent näringsminister som dessutom är vice statsminister. Men det är trots allt Reinfeldt själv som valt att sätta henne på denna position. Maud skulle dock göra sig bättre som snabbköpskassörska, eller frisörska och sitta i kommunfullmäktige istället för att arbeta som toppolitiker, statsråd och sitta i riksdagen. Att nu SAAB förmodligen går i graven fullständigt och alla de underleverantörer detta drabbar trots att allting skulle kunnat räddats av regeringen och riksdagen är oförlåtligt. Man hade kunnat gå i täten för hela branschen med lite mod, men modet saknades. Och som vanligt måste man våga för att vinna, och den feghet som visades upp av alliansen under 2009 kommer kosta dem regeringsmakten. Till detta ska läggas debaklet med de sjukskrivna som blivit utförsäkrade och hamnar i krissituationer ekonomiskt. Det är tufft för Reinfeldt och ödets ironi att hans två minsta samarbetspartners nämligen Centerpartiet och Kristdemokraterna som har hand om de departement som är inblandade i de ovan nämnda problemen, är de som kommer kosta alliansen dess makt. Men det är bara att njuta och invänta segern i septembervalet.

Under året har alliansen dessutom gjort sig impopulär med den nya FRA-lagen som inkräktar på människors integritet. Jag är själv inte någon stor integritetsförsvarare trots mina partifärger men jag tycker att FRA-lagen är ett onödigt stort intrång. Jag är ett fan av övervakningskameror exempelvis men tycker att det är onödigt att någon ska kunna läsa igenom mina mails och dyl. bara för att jag använder "fel" ord i dem.

Tillbaka till världen så lyckades omvärldens påtryckningar äntligen få Robert Mugabe (presidenten i Zimbabwe) att förstå att det inte går att hålla oppositionsledaren Morgan Tsvangirai utanför maktkorridorerna längre. Tyvärr verkar inte den premiärministerpost som Tsvangirai fick innehålla något större arbetsutrymme, men vi får se om det kan ske förbättringar trots allt i detta arma land i sydöstra Afrika, men man blir ju inte direkt hoppfull när Tsvangirai bara några veckor efter att han tillträtt är med om en bilolycka och hans fru omkommer, när dessutom hans sonson Sean omkommer i en dykolycka en månad senare så tycker jag att det verkar tämligen misstänkt. Men vi får se vad som sker som sagt, jag håller i alla fall tummarna för folkets skull!

Det finns fler problemstater i Afrika som skulle behöva nämnas, såsom Guinea-Bissau vars president mördades tidigare i år. Landet hade BNP per capita som stod på minus 2002, men har de senaste åren repat upp sig en liten smula men tillhör topp10 av världens fattigaste länder och har en utbredd korruption och ett ortyggt samhälle. Istället för att hålla på med småförändringar av någorlunda fungerande system i våra länder i Europa borde kanske FN, EU och västvärldens enskilda länder koncentrera sig på att sluta exploatera och stjäla ifrån den afrikanska kontinenten utan istället ge tillbaka av allt det man stulit genom århundradena.

Alla intressanta händelser under året går ej att kommentera tyvärr så jag väljer ut de som jag själv engagerat mig i på ett eller annat sätt.

I juni hölls det val till EU-parlamentet och Miljöpartiet de Gröna gjorde återigen ett strålande valresultat då man fick 10,9% av de svenska rösterna. Låt oss hoppas att detta kan överträffas i valet i höst!

Den allmänna värnplikten avskaffades i Sverige och kommer fr. o. m den 1:a juli 2010 ersättas av en frivillig militärutbildning. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det här tyvärr. Jag är generellt positiv till att försvaret bantas eftersom jag inte är förespråkare av krigiska lösningar av konflikter men samtidigt kan jag inte låta bli att oroa mig över vilka som kommer att rekryteras till den nya militärutbildningen. Återigen så får vi väl se om det är ett klokt beslut eller ej. Rent ekonomiskt så blir det förhoppningsvis en vinst dock och pengar återkommer i statskassan som kan användas till andra saker som är nyttiga just nu.

De brittiska soldaterna är numera ute ur Irak vilket är positivt. Nu väntar vi bara på att de amerikanska ska backa tillbaka och låta landet sköta sig självt. Detta förutsätter dock att USA fortsätter att ta sitt ansvar och skickar humanitär hjälp och hjälper till att bygga upp det land som de så effektivt raserat. Då menar jag INTE genom att amerikanska företag snor åt sig byggkontrakt och oljetillgångar utan genom att endast bistå Irak till sin egen resning.

En liten komisk nyhet 2009 är att Samoa övergår FRÅN högertrafik TILL vänstertrafik! Det är nog det första land jag har hört om som har gått den vägen :) !

Slutligen delar jag ut lite priser:

Årets mest rasistiska och inskränkta land: Schweiz - för förbudet mot byggande av minareter.

Årets mest oansvariga och oförstående, sopor och klantarslen 1: Hela den samlade statschef- och regeringschefsskaran som samlades och åstadkom fiaskot i Köpenhamn.

Årets vinnare: FC Barçelona som 2009 blev det första laget någonsin att vinna sex titlar samma år (ligan, inhemska cupen vid namn Copa del Rey, spanska supercupen, Champions league,UEFA:s supercup, VM för klubblag)!

Årets sopor och klantarslen 2: Alla de svenska landslagsspelarna i fotboll som förstört Zlatan Ibrahimoviç chanser att delta i VM 2010, med Michael Nilsson som främste syndabock (förlåt Micke, men det är tvunget att ge dig skulden efter Danmarksmatcherna)!

Årets player, sopa och klantarsle 3: Tiger Woods, som trots en lyckad karriär, ett till synes lyckligt äktenskap med en vacker hustru lyckades hålla igång en obegriplig mängd älskarinnor!

Årets mest ointressanta val: Kyrkovalet (endast 12% av de röstberättigade röstade i detta).

Årets fuskare: Mahmud Ahmadinejad (Irans president).

Årets mest grundlurade: Island som i år ansökte om medlemskap i EU.

Årets mest hemliga minister: Nyamko Sabuni, var fan höll hon hus i år? Har hon gömts undan av sina ministerkamrater efter tre år fyllda av fiaskouttalanden?!

Årets svek: Beslutet att inte ta hänsyn till valresultatet i 1980 års folkomröstning om kärnkraften.

Årets sämsta lag: FRA-lagen

Årets sämsta lag 2: IPRED

Årets terror: Israels sinnessjuka attacker mot Gazaremsan (som visserligen startade tidigare men fortsatte förbi nyåret)!

Årets mest överdrivna: Paniken över svininfluensan (dock är det naturligtvis oerhört tragiskt med de dödsfall som skedde)

Årets klantigaste skeppare: M/S Gotland och HSC Gotlandia II som lyckades med prakfiaskot att kollidera utanför Nynäshamn...

Årets grundlurade 2: EU:s befolkning som inte fick folkomrösta igen om Lissabonfördraget (förutom då Irland där befolkningen slutligen gav upp och inte orkade rösta nej längre)

Årets Yippie: 8 år med George W. Bush tog slut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar