tisdag 18 november 2008

Tjock, lång, kort eller smal?

Jag blev så oerhört förbannad idag då jag läste en artikel i aftonbladet om hur en man som är trovärdig ser ut. Finns det funderingar över att göra en likadan om hur en trovärdig kvinna ser ut? Jag är fullt medveten om att män är våldsverkare i extremt mycket högre grad än kvinnor men det känns ändå som ett ganska onödigt påhopp på män i allmänhet. Lite längre ner i artikeln är det någon "expert" som listar ett antal kända män och kommenterar hur trovärdiga de ser ut. För det första anser jag att människor generellt är ganska dåliga på att avläsa varandras karaktär, och jag anser inte att det är OK att försöka avläsa karaktär utifrån någons utseende. 
För att återge lite av innehållet i artikeln så är det så att forskare har skapat ett ansikte med hjälp av datagrafik utifrån de egenskaper som vi som människor anser vara förtroendeingivande. Mannen har ett runt ansikte, smala ögonbryn, en stor mun med smala läppar och stora runda ögon. Han har brunt hår och inget skägg. Detta i sig kan man tycka vad man vill om eftersom jag inte tror att de flesta som misshandlar på stan har ett stort yvigt skägg och är blonda. Mannen på bilden skulle kunna vara alltifrån framgångsrik aktiemäklare eller läkare till professionell hit-man eller dagisfröken. Det jag vänder mig allra mest emot i artikeln är dock den listning av kändisar som sedan följer. Framförallt är det kommentarerna runt Leif Pagrotsky som gör mig upprörd. Då jag själv är en man klart under medellängd så känner jag mig oerhört kränkt och upprörd över de fruktansvärda Nazi-grodor som hoppar ur munnen på Aftonbladets så kallade experter då de hävdar att Leif Pagrotsky har svårt med den seriösa framtoningen för att han är så kort. Skulle någon verkligen säga på det sättet när det gäller andra anatomiska former? Att någon har svårt med den seriösa framtoningen för han är så tjock, smal, lång. Och ännu värre skulle det vara om man i media skrev samma sak men han är utbytt mot hon. Det skulle aldrig komma på pränt. 
Jag vet att det finns ett antal forskare som forskar just på diskrimineringen som faktiskt sker av människor som är lite korta i rocken. Vissa anatomiska avvikelser är människor mycket noga med att man inte får göra narr av eller kommentera överhuvudtaget exempel på dessa är om någon är för tjock trots att det är någonting man i de flesta fall har valt att bli alldeles på egen hand. Man blir inte smällfet av normalt födointag i kombination med normal kroppsaktivitet. Även om det kan klassas som en sjukdom i likhet med alkoholism så är det fortfarande ett val man gör; Att låta missbruket leda en istället för tvärtom. Är man däremot kort som i det tidigare nämnda fallet med Leif Pagrotsky så är det knappast något man har valt själv utan en helt naturlig avvikelse. Det är någonting helt normalt vilket gör att man befinner sig i normallängd, om än inte i medellängd. Då detta inte är något val eller någonting man kan göra någonting åt (om man nu skulle vilja detta) så känns det inte särdeles korrekt att kritisera någon för det och än mindre att beskylla någon för att verka opålitlig och oseriös på grund av det. Genom att uttala detta som expert så präntar man in i folks medvetande att korta personer är oseriösa och otrovärdiga. Till slut så anser gemene man också detta även om det inte alls var så från början. Så fungerar människan tyvärr. Vi har sett människor beskyllas för att vara icke trovärdiga och skumma typer för att de har krokiga näsor, bor i husvagn eller är mörkhyade flera gånger i historien. 
Jag hoppas att människor kan stå ut lite bättre med varandras olikheter, att vi kan bli lite skickligare på att läsa varandras karaktärer genom kroppsspråk och handlingar snarare än utseende och framförallt kanske att vi kan försöka frångå generaliseringar. Då menar jag även jag själv ;-)

2 kommentarer:

  1. Det är en fin målsättning du har, att vi borde frångå generaliseringar. Jag delar den fullt ut. Det är också ett skäl till varför jag som exempel använder mig av ett könsneutralt språk (bl.a. "hen").

    Nå, med det sagt så vill jag lämna ett litet tips. Sluta läs skitblaskor som Aftonbladet. ;)

    SvaraRadera
  2. Verkligen, vem läser Aftonbladen?
    En historia från Lettland: vid nån tillfälle, forskarna hade gjort en simulerat data bild om hur Jesus egentligen kunde se ut (med tanke på genernas flöde i den område, som han som antas hade bott). Konstigt (med tanke på alla konstverk, som han ser blek ut), men väldigt logiskt att han såg ut något som med arabisk påbrå. Då journalister frågade katolsk ärkebiskop i Lettland vad han tycker om det? Nej- sa han- Jesus nog absolut inte kunde se ut som en bandit.

    SvaraRadera