söndag 30 november 2008

Alkohol?

Förra veckans avsnitt av Halal-TV var det första riktigt, riktigt intressanta i denna programserie tycker jag. Det handlade om Alkohol och dess verkningar. Jag är själv långt ifrån nykterist och anser mig ha ett ganska sunt förhållande till alkohol själv. Samtidigt har jag en viss dragning till att hålla med de tre programledarna om att man som svensk, eller överhuvudtaget alla människor med en positiv inställning till alkohol, kanske borde fundera över sitt sätt att se på sprit. 
I programmet tog de upp det faktum att 80 % av alla våldsbrott i Sverige utförs av alkoholpåverkade! Det är verkligen helt makalöst, sett utifrån detta, att denna drog är laglig. Det är 13 gånger större risk att man begår en våldshandling med alkohol i kroppen än om man är nykter. Samtidigt som detta är fruktansvärda siffror som borde leda till ett omedelbart förbud mot alkohol så kan man inte låta bli att tänka på alla de gånger som man själv haft ganska trevligt, med alkohol som en stor anledning till detta. Dessutom kan man inte låta bli att tänka på alla de människor i världen som begår våldshandlingar även utan alkohol i kroppen. 
Det är kanske så att de människor som begår våldsbrott med sprit i sig skulle bli så infernaliskt bittra och uttråkade att de skulle bli tvärpsykopater om de inte kunde ta till sprit ibland för att fly från sin förjävliga vardag. Jag tror dock inte att jag tycker att detta argument är något vidare bra argument för att spriten skall finnas kvar. 
Det är ju ett välkänt faktum att man blir dum i huvudet av sprit. En del på ett positivt och komiskt sätt, en del på ett aggressivt och mindre komiskt sätt och en del på ett självdestruktivt och suicidalt sätt. Alltför många, för att det ska vara acceptabelt, reagerar på det sistnämnda sättet. Kanske vore det en klok idé att införa motboken igen, eller kanske till och med fundera över att helt och hållet förbjuda alkohol eller åtminstone starksprit som ett första steg på prov och se vilka konsekvenser detta skulle få. Jag kan inte förstå varför det inte har lagts ett enda förslag om detta på allvar i riksdagen på 75 år. 
Visst skulle festerna bli lite mindre intressanta och också lite tråkigare utan sprit, och visst skulle det kanske bidra till merarbete för tullpersonalen då smuggling definitivt skulle öka avsevärt men jag tror ändå att det är värt ett försök bara för att se som sagt vad som skulle ske.

2 kommentarer:

  1. Alkohol är ett gift. Och det är en helt nykter iakttagelse. :)

    Jag är övertygad om att festerna inte skulle bli tråkigare och mindre intressanta. Tvärtom. Åtminstone för mig. Det går alldeles utmärkt att flumma och släppa lös utan droger. Varför inte pröva någon gång? :)

    SvaraRadera
  2. Förresten, antalet alkoholister är nog skrämmande högt. Gissar på 10-15 % av befolkningen. Och här finns också stora mörkertal, där folk är alkoholister utan att vilja kännas vid det. Det är ju mycket skuld och skam i frågan.

    Alkoholism är ingen rolig grej. Fy fan. :(

    SvaraRadera