måndag 23 februari 2015

Tillbaka! Först och främst...

Det var ett bra tag sedan jag var inloggad överhuvudtaget på min blogg, och det var ännu längre sedan jag publicerade ett inlägg. Nu känner jag emellertid att tiden är mogen att skriva igen. Det är för mycket som sker för att jag ska kunna låta bli. Jag tänker i detta första inlägg enbart kommentera den svenska situationen både nationellt och internationellt, men återkommer säkerligen med annat snart.

Min första och mest brinnande punkt är Saudiavtalet. Den svenska regeringen, som har sagt sig vilja föra en "feministisk utrikespolitik", MÅSTE givetvis säga upp detta avtal innan den 15/5 då det annars förlängs automatiskt. Både Miljöpartiet och Socialdemokraterna har kongressbeslut som talar om för dem att detta Måste ske. Det finns dessutom en tydlig majoritet i riksdagen för att säga upp avtalet (Fp, V, Mp, S, C, Kd, Sd). De enda som såvitt jag vet har vacklat i frågan (eller inte sagt något alls egentligen) är Moderaterna. Det är folket genom de politiska partierna som styr Sverige, INTE de företag som tycker att det är viktigt för just deras egna affärer att ha handel med ett av världens absolut värsta och diktaturer, om inte Den värsta. Det får helt enkelt vara slut med daltandet. Den enda handel som möjligen kan accepteras är blommor, vattenflaskor och jojo:ar. Problemet med att tillåta någon form av handelsavtal är bara att företag som inte alls inryms har en tendens att hitta kryphål genom att kalla granatgevär för godispåsar och handgranater för inredningsartiklar. Därför är alla former av handelsavtal med Saudiarabien tveksamma och svåra att utforma. Den enda möjliga och rimliga lösningen är därför att avtalet sägs upp, UTAN omförhandlingar. Jag tycker i ärlighetens namn nästan att regeringen Persson 2002-2006 skulle kunna ställas inför rätta för beslutet att teckna avtalet, och dessutom sätta in punkten att det automatiskt förlängs om det inte aktivt sägs upp. Det är fullkomligt ofattbart att dylika beslut är möjliga att fatta i en demokrati. Om inte regeringen vågar säga upp avtalet så kan jag med säkerhet lova att det kommer vara Många avhopp från båda partierna och Vänsterpartiet framförallt kommer växa enormt...

Vad har då regeringen gjort bra hittills?

Nummer ett: Regeringen har erkänt Palestina som suverän stat och därigenom både gett legitimitet åt nationen, men också fått möjligheter att ställa andra krav på staten, ty en stat har skyldigheter att leva upp till, liksom rättigheter. Detta borde faktiskt välkomnas av Israel då det nu finns en möjlig medlare i konflikten. Problemet är att Israel råkar ha en högerextrem, ultranationalistisk regering fylld med fullkomliga galningar som tror att ett erkännande av Palestina innebär ett icke-erkännande av Israel och som enbart lever på att konflikten underblåses. Högerpartierna i Israel skulle förlora merparten av sitt stöd om det blev fred och de vill givetvis inte förlora sin makt och sina privilegier. Att sådana tokar lyckas hamna i regeringsställning i ett demokratiskt land övergår faktiskt mitt förstånd.
Jag är ju egentligen inte helt och hållet och odelat för en tvåstatslösning, vilket jag nämnt tidigare här i bloggen, men om en sekulär stat öppen för alla oavsett religiös tillhörighet inte är aktuell är tvåstatslösningen det enda tänkbara alternativet. Att Israel ska få fortsätta ockupera och annektera områden, bygga bosättningar på stulen mark, driva folk på flykt och skapa "friluftsfängelser" genom att bygga murar runt människor är givetvis inte acceptabelt, därför ger jag ett stort Hurra till erkännandet av den Palestinska staten.

Nummer två är att regeringen har lurat skjortan av Jan Björklund och hans betygshysteri. Jag var först upprörd över överenskommelsen om betyg men när ilskan hade lagt sig och jag funderade igenom det hela så såg jag det geniala. Hittills har ett gäng kommuner sagt definitivt nej till att införa denna högst märkliga provverksamhet och fler kommuner kommer säga nej om de blir tillfrågade av skolverket. Dessutom kommer lärare och föräldrar i kommuner som säger ja, säga nej då de blir tillfrågade. Det kommer högst troligt endast bli någon eller några enstaka skolor som inför denna försöksverksamhet. Resultatet kommer bli allt annat än vetenskapligt och hela testet kommer därför hamna i papperskorgen. Fridolin 1 - Björklund 0

Nummer tre: MP + S har gjort en överenskommelse om kärnkraft som gjort att inga energibolag väljer att satsa på kärnkraften framöver. Det är ett ganska stort steg mot en faktiskt avveckling.
Hurra för detta också!

I övrigt har ju inte den sk. Samarbetsregeringen hunnit med att göra så värst mycket (åtminstone inte som jag kan komma på...), framförallt kanske därför att de inte fick igenom sin budget och det debaclet orkar jag inte ens tala om. Nu blickar vi framåt istället.
Det blir ju förhoppningsvis lite bättring i vår. Jag förutsätter att det höjda anslaget till järnvägsunderhåll kommer att finnas med i ändringsbudgeten exempelvis. Det får nämligen vara nog med negligeringen av järnvägen nu. Jag brinner kanske lite extra för denna fråga då jag är på god väg att bli färdig lokförare och därmed är lite beroende av att människor har förtroende för järnvägen och bolagen som trafikerar denna. I övrigt blir det spännande att se vad man lyckas åstadkomma under denna mandatperioden.

Intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar