lördag 6 juli 2013

Gustavs bästa

Jag har tidigare varit ovetande om hur det egentligen ser ut i Almedalen under politikerveckan. Vad händer där?  Varför händer någonting där? Vem är där? Vad är det hela för ett jippo, helt enkelt? Efter att nu ha gjort en snabbvisit i Almedalen på tisdagen så är jag lite klokare och har redan längtan efter att göra ett längre besök nästa år. Almedalen är verkligen politikens motsvarighet till Hultsfred/Arvika/Emmaboda/Peace&Love etc.

Seminarier, föreläsningar, diskussioner och debatter överallt hela tiden, den ena intressantare än den andra. Det är helt enkelt ett paradis för den som är politiknörd.
Det som man möjligtvis kan sakna är anordnade platser för fria debatter mellan människor. Det tycker jag är en tanke att ta upp i framtiden. Politikerveckan i Almedalen är trots allt en demokratimanifestation och då tycker jag att det vore klokt att manifestera på så många sätt det bara går.

Något som var mycket tragiskt att se, var att nazismen dessvärre var representerad i Almedalen i år. Det är skamligt att en så rutten och otäck ideologi utnyttjar demokratins öppenhet till sin egen fördel. Det var tvunget att nämnas, men jag tänker inte ge dem mer uppmärksamhet än så här.

Avslutningen på tisdagskvällen tycker jag var magnifik. Gustav Fridolin höll sitt absolut bästa tal hittills enligt mig. Det var ett idéburet och visionärt tal på många sätt. Det var ett modernt tal som lyfte in "Big Bang theory" till exempel. Moderniteten och tidsenligheten i talet var vida överlägset övriga tal som hållits under veckan, men framförallt så tycker jag att det var ett vackert tal. Vilken av partiledarna för de andra riksdagspartierna skulle få för sig att läsa 2 minuter från en dikt av Ellen Key i slutet av sina tal? Heja Gustav säger jag!
När det gäller konkreta besked och förslag så tycker jag att det har märkts på flera tal under veckan att det inte är valår. Det är få konkreta förslag som har lanserats (med undantag för Vänsterpartiets gamla Birger Schlaug-fråga om att grundlagsskydda gemensam egendom) och det är relativt trötta tal som hållits. Inte så värst hårda (med undantag för sluggern Björklund då) och inte så värst innovativa. Annat kommer vi nog se nästa år då vi precis har lämnat ett EU-val bakom oss. Partierna kommer säkerligen att använda EU-valet som slagpåse i debatten och det kommer att komma nya påhitt, vallöften och påhopp. Det blir ett riktigt spännande valår helt enkelt!


Intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar