lördag 15 juni 2013

Regeringsfrågan löst?

Vänsterpartiet har genomfört en intern undersökning får att ta reda på vad medlemmarna tycker i regeringsfrågan. Vilka ska man regera med, ska man vara med och regera överhuvudtaget och i så fall hur?

Att majoriteten inom Vänsterpartiet vill att man ingår i en regering är väl föga förvånande, och att förstahandsvalet är en regering med både Miljöpartiet och Socialdemokraterna är inte heller det en överraskning. Att Jonas Sjöstedt däremot så tydligt går ut och eliminerar möjligheten till en rödgrön regering där plats ges åt ett av de mindre borgerliga partierna förvånar mig. Det känns inte som någon särdeles bra strategi tycker jag.

Jag anser att Vänsterpartiet spelar en viktig roll i en eventuell rödgrön regering då de är garanten för att Miljöpartiet får hjälp med att driva igenom hårda krav när det gäller miljö- och klimatpolitik mot det stora gråa betongblock som Socialdemokraterna utgör. Vänsterpartiet är garanten för att det sitter flera partier än bara Miljöpartiet i regeringen som faktiskt tycker som svenska folket när det gäller vinster i välfärden, satsningar på järnväg och annan spårbunden trafik. Vänsterpartiet är garanten för att Miljöpartiet får en kamrat i utrikespolitiska frågor såsom kritiken av Israels bosättnings- och ockupationspolitik, kamp för mänskliga rättigheter, motstånd mot krig och långvariga militära insatser, kamp för en mer human migrationspolitik samt definitivt stopp av vapenexporten till odemokratiska länder. Trots allt detta så tror jag emellertid att man kan bli tvungna att släppa in ett borgerligt parti i regeringen som motvikt till Vänstern för att det inte ska kosta alltför många mittenväljare. Någonting måste man ju lära sig av valrörelsen 2010... Centerpartiet eller Folkpartiet är två partier som faktiskt hyser många duktiga politiker med kloka tankar och åsikter som skulle fungera alldeles utmärkt att samarbeta med även om partiledningarna egentligen utgör mindre lyckade partners. Björklund och Lööf är helt enkelt allt annat än representativa för sina respektive partier enligt min erfarenhet. Därför anser jag inte att det vore något enormt problem om något av dessa partier fick utgöra en pyttedel av en regering efter 2014 års riksdagsval. I min värld så är Centerpartiet förstahandsvalet (om nu Centern överhuvudtaget tar sig över riksdagsspärren...) och Folkpartiet andrahandsvalet.

Jag hoppas att alla de rödgröna partierna tar tydlig ställning för att gå till val på sin egen politik, men att de också är tydliga med vilka de kan tänka sig att inleda regeringsförhandlingar med Efter valet. Nu har Vänsterpartiet varit det, även om jag tycker att de har fattat ett lite knepigt beslut angående samregerande med borgare och därmed målat in sig själva i ett hörn.

Jag vet att det finns en viss oro i mitt eget parti, men också hos Socialdemokraterna för att samregera ihop med Vänsterpartiet vilket jag själv inte har någon riktig förståelse för. Vänsterpartiet är de facto ett annat parti idag än det östblocksromantiserande parti som det en gång var och har naturligtvis utvecklats som parti, på samma sätt som Miljöpartiet har tagit ett stort kliv mot vuxenlivet sedan 1980-talets början (ibland nästan för stort) och Socialdemokraterna dessvärre har  lämnat ganska mycket av den Demokratiska socialismen bakom sig och blivit ett medelklassparti istället för ett parti för alla.

Jag tycker att det är betydligt viktigare att byta regering 2014 än att utesluta små borgerliga partier, eller små socialistiska partier. Att moderaterna inte ska ingå i en regering efter 2014 är givet och det huvudsakliga målet. Att det är svårt att samarbeta med ett konservativt parti som kristdemokraterna är lika givet, men därutöver måste dörrarna hållas så öppna som möjligt.

Min drömregering är faktiskt en regering Utan Socialdemokraterna ska jag erkänna. En regering bestående av Miljöpartiet, Vänsterpartiet, FI, men det är naturligtvis inte realistiskt och jag tycker därför att en rödgrön regering bestående av Miljöpartiet, Sossarna och Vänstern med Centerpartiet som inhoppare är ett gott alternativ. Kom ihåg att Vänsterpartiet faktiskt är det parti som oftast röstar likadant som Miljöpartiet i riksdagen. Därför borde de givetvis vara en utmärkt regeringspartner och en utmärkt blåslampekamrat som blåser liv i den goda delen av socialdemokratin.

Intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar