lördag 17 september 2011

Tillykke Danmark!

Jag är glad över att Danmark äntligen blivit av med sin borgerliga regering. Äntligen försvinner Dansk Folkeparti ut i den politiska kylan.

Det är dock ett knepigt läge då regeringsunderlaget innehåller dels Socialdemokraterna under ledning av Helle Thorning-Schmidt och Socialistisk Folkeparti (SF), men också Radikale Venstre (RV) som är ett socialliberalt mittenparti, samt Enhedslisten (Ø) - ett parti som i många frågor står längst ut till vänster, men som också har bakat in en stor dos ekologism i sin partiidé. Radikale Venstre och Enhedslisten står varann nära i migrationspolitiska frågor men där står de långt ifrån Sossarna och SF som vill behålla den nuvarande stenhårda integrationspolitiken, på detta område blir det inte helt lätt att komma överens. När det gäller ekonomi så är RV ett borgerligt och antisocialistiskt parti, medan Ø är ett vänsterparti så där kommer en hel del diskussioner dras igång. Beklagligt är att Ø troligen lämnas utanför själva regeringen mestadels för att de vill det själva. De anser sig ha mer att vinna på att vara vågmästare i Folketinget, och då kunna ställa hårdare krav på regeringen - ungefär som Dansk Folkeparti har gjort under de senaste 10 åren. Jag tror dock att de hade behövts, och att det hade varit bra för Danmark med ett grönt parti som fick något gjort på miljöområdet och som verkade för internationella solidaritetsfrågor på riktigt. Dessutom hade det behövts företrädare som slogs för den danska fackföreningsrörelsen i parlamentet, sossarna är precis som i Sverige inte kapabla att göra det då de är alldeles för kompromissinriktade för att slåss för någon eller någonting.

Redan nu har sossarna och SF sålt sig angående den sk. efterlönen och Ø förlorade i denna fråga sin påverkansmöjlighet. Jag är rädd för att det kommer förekomma fler dylika överenskommelser där sossarna ser till att driva sådana frågor där de vet att de kan få stöd av Venstre eller de konservativa (de två partier som tidigare bildade regering), om nu inte Ø ingår i en regering. Om Ø skulle ompröva sitt beslut och istället sitta i regering så tror jag att de kunde få igenom betydligt mer av sin politik.

I vilket fall som helst så är det glädjande att Danmark nu har tagit ett stort steg bort från främlingsfientligheten och dessutom placerat Sverige i jämställdhetens skamvrå. Jag hoppas att Danmarks val verkligen innebär en långsiktig attitydförändring där det på sikt inte längre är OK att vara öppet främlingsfientlig. Jag hoppas också att Danmark som ledde rasisternas parlamentariska intåg i Norden, nu är de som leder dem ut. Dvs. jag hoppas att detta ger efterdyningar även i Svensk politik och att SD blir rejält marginaliserade även här.


Intressant

2 kommentarer:

 1. Svenska massmedia unisont i lyckorus:

  "Äntligen försvinner Dansk Folkeparti ut i den politiska kylan."

  Men tänk om Dansk Folkeparti har rätt!?

  Slaven på vagnen.

  SvaraRadera
 2. Inga som anser att en människa - beroende på vilken hudfärg han/hon har, vilken sexuell läggning han/hon har, var hon/han är född eller om han/hon har en funktionsnedsättning - är mindre värd än någon annan har någonsin rätt. Ingen som anser att deras eget liv och välmående är mer värt än någon annans har rätt. Ingen som hävdar att mark, sand, hav eller skog tillhör människan specifikt, och framförallt en människa här och nu mer än framtida generationer har rätt.

  Det här är egentligen väldigt enkel logik och ingenting att ifrågasätta, men dessvärre är många så rädda för logik att de försöker fly in i fobiernas och feghetens värld där man inte behöver förstå, där man inte behöver sätta sig in i andras olycka och lidande, där man inte behöver bry sig om miljöproblem och klimatförändringar för i den låtsasvärlden finns inte dylika bekymmer. Där kan man leka herre på täppan och inbilla sig att man är mer värld och bättre än andra.

  Svaret på ditt inlägg blir alltså:
  Tänk om (denna mening kan du tolka som du vill)!

  SvaraRadera