söndag 18 juli 2010

Propotionerna är orimliga!

Jag undrar över lite saker: Mona Sahlin mobbas, kritiseras och anses opålitlig mestadels pga. en sak; nämligen den så kallade "Toblerone-affären". Denna skedde för 12 år sedan. Det hela är utrett, återbetalt, Mona har betalat sitt pris och trots detta tagit sig tillbaka vilket är otroligt imponerande. Den skandal som Mona stod för då för 12 år sedan dras hela tiden upp i debatten av borgerliga bloggare, politiker, debattörer och väljare som något slags försvar mot alla de skandaler som den nuvarande regeringen har stått för de senaste 4 åren. Kom igen nu va, samt Jinge skriver på sina bloggar om den sittande regeringens skandaler.

Det är en ryslig läsning som lätt ger mardrömmar att se svart på vitt vad Sveriges regering egentligen är fylld av för ena fifflare! Varför tas inte allt detta bluffmakeri upp dagligen i media?
Media skall visserligen vara opartiska och inte företräda någon sida, men jag förstår inte varför inte fifflandet inte har varit och är en större grej! Och varför har inte människor lagt alla dessa skandaler på minnet? Borde det inte ingå i bedömningen av reinfeldt som statsminister hur väl han skött sig i utnämningarna av ministrar? Borde det inte ingå i bedömningen att han själv under tiden som proffspolitiker begått brottsliga handlingar (dessutom betydligt mera nyligen än Mona Sahlin)?
Att till exempel minister Billström efter att media avslöjade hans obetalda TV-licens, valde att betala för hela perioden sedan han flyttade hemifrån ser jag bara som ögontjäneri och falskhet. Maria Borelius försökte ju samma sak, men tji fick hon, det blev omedelbart adjöss istället. Känns det verkligen rimligt att jämföra allt detta fiffel, fusk och ekonomisk brottslighet med Mona Sahlins Toblerone-affär? Jag tycker åtminstone inte detta.

Visst är det så att man inte kan kräva att politiker skall vara prickfria och über- supermänniskor som aldrig begår misstag eller lockas av billiga affärer eller svarta pengar, men man kan kräva att de under tiden som de innehar, eller har innehaft politiska förtroendeuppdrag, skall hålla sig borta från kriminella handlingar. Detta har inte en enda av de nämnda ministrarna lyckats med. Även om Littorin inte var minister när han påstås ha köpt sex så var han proffspolitiker. Även om Reinfeldt inte var statsminister när han betalade svarta barnflickor så var han proffspolitiker, även om Billström inte var migrationsminister när han struntade i TV-licensen så var han proffspolitiker etc.

Det handlar alltså INTE om att man kräver att politikerna skulle ha ett prickfritt förflutet, det handlar INTE om att man inte ska få ha varit en "vanlig" människa. Utan att proffspolitikerna åtminstone skall kunna hålla fingrarna ur syltburken då de fått folks förtroende att inneha och utföra politiska uppdrag, i synnerhet som riksdagsman/kvinna och regeringstjänsteman/kvinna eftersom dessa är ytterst ansvariga för stiftandet av de lagar som de kräver att människor i allmänhet skall följa.

Man kan prata om moralpanik och att politiker också är människor hur mycket man vill, men nog är det ändå så att ett fungerande samhälle trots allt till stor del bygger på en någorlunda gemensam moral och en någorlunda gemensam syn på lag och ordning. Moral är skapad, det är inte något som är konstant, eller något vi föds med, men det är fortfarande oerhört viktigt för att samhället skall kunna hålla ihop!
Jag är människa och rätt fattig faktiskt, men har ändå inte alls några problem att hålla mig borta från att begå brottsliga handlingar såsom fuskbyggen, strunta i att betala TV-licens, köpa sex, ge mig in i drogträsket, sitta med i styrelser för tvivelaktiga oljebolag, ha med låtsasexamina på mitt CV etc. och hade jag dessutom en riksdagsmannalön, eller en ministerlön så skulle det vara än mer otänkbart och dessutom fruktansvärt onödigt och obegåvat att göra någonting svart, omoraliskt eller olagligt!

Trots alla dessa lik som inte ens ligger i garderoben utan snarare fullt synliga mitt på hallmattan, så anser sig ett flertal moderater ändå ha utrymme för förtalskampanjer och smutskastningskampanjer gentemot andra politiker.
Jag tycker det hela är direkt komiskt och förväntar mig att väljarna tar sitt förnuft till fånga i höst och ser till att byta bort denna kriminellt belastade regering!


Intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar