tisdag 16 februari 2010

Grekland...

Nya uppgifter om Greklands ekonomiska förehavanden de senaste åren dyker upp dagligen och varje ny uppgift är lika oroande, förargande och obegriplig.

Är det inte märkligt att man på regeringsnivå i länder såsom Grekland och Italien som också nämns i den ovan länkade artikeln, valt att fuska med siffror och undanhålla sanningar om statskassan, och att detta dessutom inte verkar vara något brottsligt i sig?!


Att det dessutom finns aktörer såsom Goldman Sachs och JPMorgan Chase som har i sin verksamhet att hjälpa nationer att fuska med siffror och pengar, och att detta är lagligt gör att man blir rysligt fundersam över vad det är för en värld vi lever i egentligen.

Trots Greklands fuskande och den djupa kris man nu befinner sig i med stora svårigheter att betala av lån, och hämta upp det skenande budgetunderskottet så vill inte de stora Euroländerna att IMF (Internationella Valutafonden) hjälper till då detta tydligen skulle vara förnedrande och pinsamt för rikare EU-länder såsom Frankrike och Tyskland. Det är tydligen inte pinsamt däremot att man låtit sig föras bakom ljuset av tidigare nämnda företag samt Greklands och Italiens regeringar. Euron befinner sig i en djup kris och den nyligen nobelprisade ekonomiprofessorn Paul Krugman har uttalat sig om att Europa införde en gemensam valuta utan att vara redo (vad det nu innebär) och att enda lösningen är fler steg i riktning mot "The United States of Europe" där Bryssel kan fylla igen ekonomiska håligheter på ett håll med pengar från ett annat. Är detta vad EU ska vara? Mer toppstyrt, mer centralisering, mindre för den enskilda människan att säga till om? Nej, om EU tar fler steg mot ett Europas Förenta Stater, då måste utträdeskravet upp på agendan igen, enligt mig.

De som i slutändan kommer få bekosta de obegripliga valutaspekulationerna och budgetfuskandet är som vanligt skattebetalare och arbetare.

Dessutom verkar den grekiska finansministern Georgious Papakonstantinou mest tycka synd om sig själv och sitt land, utan ånger eller pliktkänsla. Den korrekta reaktionen borde väl rimligen vara att tyst och ödmjukt acceptera vad som talas om för en av övriga EU-länder, då han uppenbart är utan kunskaper i både hanterande av en fungerande ekonomi och krisen som man hamnat i pga. denna okunskap, det gör inte Papakonstantinou utan har istället svarat ifrågasättande och rabiat då hårdare krav ställts på att Grekland löser sina problem.

Jag hoppas verkligen att denna kris kan får EU, och människor i allmänhet att se att det finns något mycket mycket unket i kvasivetenskapen ekonomi, konsumtionssamhället, den fria marknaden och vårt sätt att leva där människor som inte har med detta att göra egentligen blir utsatta för konsekvenser och situationer som de aldrig någonsin föreställt sig att utsättas för eller förtjänar att hamna i, tyvärr är jag lite pessimistiskt inställd till min förhoppning... men det sista som lämnar människan är ju hoppet :)

Läs mer om det hela här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar